Skocz do zawartości

Fuse bity w AVR programowanie

Tom277

Pomocna odpowiedź

Witam

Mam pytanie jak to jest z fuse bit-ami w AVR? Zawsze najpierw zapisywałem program w pamięci flash a następnie zaprogramowywałem fuse bit-y, ale czy nie mogę tego zrobić za "jednym zamachem"? Czy mogę mieś plik ***.hex który ma już informację o fuse bit-ach? Dotychczas  używałem i używam mkAVRCalkulator-a, fajne narzędzie wygodne, ale przyszło mi zaprogramować ponad setkę układów, zastanawiam się czy mogę jakoś usprawnić sobie pracę a niewykluczone, że sytuacja się powtórzy więc chciałbym wiedzieć na przyszłość, jak to się robi np w fabryce gdzie montują jakąś zlecona płytkę z programowaniem?

Drugie pytanie to czym w ogóle programujecie AVR, niestety nie mogę zastosować mkAVRcalkulator-a w tym zadaniu muszę coś znaleźć innego, jaki program który obsługiwałby USBasp i mógł zaprogramować od razu flash+fuse bity, jeśli się da?

Przyznam, że korzystając z mkAVRcalkulator tak się rozleniwiłem i stałem się "upośledzony", że nie umiem się odnaleźć bez mkAVRcalkulatora. Na marginesie uważam, że jest to świetne narzędzie dla hobbysty, niestety minus tego jest taki, że jest tak wygodne, łatwe aż ogłupia tak, jak to w moim przypadku.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.