farmaceuta Napisano Grudzień 19, 2021 Udostępnij Napisano Grudzień 19, 2021 Witam szanowne grono...mam takie pytanie na które nie mogę znaleźdz odpowiedzi...mianowicie; Ma dwa punkty i znam ich położenie geograficzne..do tego mam kompas i chciałbym wyznaczyć kierunek np. punktu B stojąc w punkcie A..no i jak to zrobić? Szukam jakiegoś wzoru lub algorytmu bo finalnie miałbym to używać na Ardu...za wszelkie info będę bardzo wdzięczny😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 9 minut temu, farmaceuta napisał: Ma dwa punkty i znam ich położenie geograficzne Pytanie: czy uwzględniasz krzywiznę Ziemi? Bo jeśli nie, to po prostu: alfa = atan2(dx, dy); gdzie dx i dy to odpowiednio różnica położeń długości i szerokości (w jednostkach odległości, czyli w przypadku długości bierzesz pod uwagę długość danego równoleżnika). W przypadku uwzględniania krzywizny poszukaj sobie coś na temat pojęć "loksodroma" i "ortodroma". Raczej interesuje Ciebie loksodroma. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Grudzień 19, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 19, 2021 (edytowany) 18 minut temu, ethanak napisał: Pytanie: czy uwzględniasz krzywiznę Ziemi? alfa = atan2(dx, dy); A to już zależy jaka będzie różnica w dokladnosci...🤔(w kontekscie pojedynczych km) Do zmiennej alfa otrzymuje stopnie wedlug ktorych mam sie poruszac? Jeszcze musze dopytac...dlugosci zapisuje jako long? Float? Bo juz widzialem rozne kody i kazdy tam po swojemu tworzyl algorytm..dzieki za ekspresowa pomoc😉 Edytowano Grudzień 19, 2021 przez farmaceuta Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 4 minuty temu, farmaceuta napisał: Do zmiennej alfa otrzymuje stopnie radiany, ale na stopnie to już sobie przeliczysz. 4 minuty temu, farmaceuta napisał: dlugosci zapisuje jako long? Float? atan2 (fajnie czasami zajrzeć do dokumentacji) przyjmuje dwa double. Możesz sobie wyliczyć: dy = (szerokośćB - szerokośćA) * długośćPołudnika; dx = (długośćB - długośćA) * długośćRównoleżnikaB; Rozumiem, że długość równoleżnika sobie wyliczysz 🙂 Jednostki długości są nieważne - mogą być kilometry, mile, wiorsty, piędzi, czy co tam chcesz. Jeśli ustrojstwo nie ma jechać stąd do Ameryki to powinno wystarczyć, a i tak w rzeczywistym systemie musisz robić korekty kursu. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
jand Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 (edytowany) 13 minut temu, farmaceuta napisał: .dlugosci zapisuje jako long? Float? Jeśli w grę wchodzą funkcje trygonomotryczne, to musi być float. Edytowano Grudzień 19, 2021 przez jand 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Grudzień 19, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 19, 2021 Radiany oczywiscie sobie przelicze bez problemu... Dlugosc rownoleznika...hmm..narazie nic nie mow😁 zeby nie bylo ze jestem leniwy i mi sie nie chce samemu poszukac..😅 dzieki wielkie kolego @ethanak za rozpisanie mi tego bo pewnie ze dwa miesiace bym szukal rozwiniecia kodu z pierwszego twojego postu...strasznie ciemny jestem z geografii😅 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 5 minut temu, farmaceuta napisał: strasznie ciemny jestem z geografii😅 Ja też nie lew, ale po rozwiązaniu dwóch problemów: Wyznacz wszystkie miejscowości danej kategorii administracyjnej w promieniu N kilometrów od miejscowości X Wylosuj położenie geograficzne w promieniu R metrów od danego położenia centralnego zaczynam się czuć nieźle w te klocki 🙂 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »