Scorpo Napisano Grudzień 19, 2021 Udostępnij Napisano Grudzień 19, 2021 (edytowany) Dzień dobry, Chciałbym uzyskać informację, w jaki sposób najlepiej podejść do tematu odczytu danych po RS485 i zapisania ich, np. na kartę SD. Zacznę od tego, że interesuje mnie odczyt i zapis danych z urządzenia, które wysyła cały pakiet po porcie RS485 w odcinkach kilkusekundowych (z tego co wiem w formacie ASCII). Jest to tabela z temperaturami z czujników, ciśnieniem z przetwornika oraz danymi urządzenia i procesu (docelowo drukuje je drukarka w urządzeniu, jednak drukarka jest opcją, którą można dołożyć. Port nawet bez drukarki podaje pakiet danych). Chciałbym podłączyć się pod ww. port i po każdym uruchomieniu procesu utworzyć nowy plik PDF na karcie SD, w którym te dane byłyby zapisane. O ile z odczytem i konwersją danych (z tego co wiem, potrzebny jest konwerter RS na TTL) oraz wyświetleniem ich na Serial Monitorze jakoś sobie chyba poradzę (wspierając się poradnikami) o tyle zastanawia mnie fakt samego automatycznego zapisu tych danych w formacie PDF na karcie SD. Istnieje w ogóle taka możliwość używając Arduino bez zewnętrznego komputera do konwersji pliku? Czy ew. jeśli potrzebna jest "zewnętrzna" obróbka pliku to istnieje możliwość zrobienia tego np. na Raspberry Pi (instalując tam odpowiedni program)? Dodam, że nie jestem super biegły w programowaniu, coś tam klepie, ale typowo hobbystycznie przy wolnym czasie. Dlatego fajnie byłoby uzyskać też info czy nie porwałbym się z motyką na słońce próbując rozwiązać ww. pytanie. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Miłego dnia! Edytowano Grudzień 19, 2021 przez Scorpo Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 PDF-a na Arduino nie zrobisz, za mało zasobów. Nie wystarczy csv? Możesz z niego zrobić pdf-a na rpi w prosty sposób (zależy od tego pdf-a, co ma w nim być). Tylko po co tam wtedy Arduino? Poza tym zapisując dane co kilka sekund jest duża szansa, że karta tego nie przeżyje. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Scorpo Grudzień 19, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 19, 2021 Dziękuję za odpowiedź. Chodzi o to żeby osoba, która obsługuje to urządzenie mogła sobie odczytać plik w PDF'ie na komputerze (np. żeby sprawdzić przebieg procesu sprzed paru dni wchodząc do danego pliku). No właśnie myślałem o Arduino bo nie ukrywam, że taniej by to chyba wyszło (myślałem o klonie nano). Bo jeśli dobrze rozumiem to rpi musiałby być jakiś v.2 albo v.3 z systemem żeby to ogarnąć? 2 godziny temu, ethanak napisał: Poza tym zapisując dane co kilka sekund jest duża szansa, że karta tego nie przeżyje. Myślałem też o porcie USB i zapisie na pendrive, ale czy to nie będzie dużo trudniejsze? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 1 minutę temu, Scorpo napisał: Chodzi o to żeby osoba, która obsługuje to urządzenie mogła sobie odczytać plik w PDF'ie na komputerze No to robisz błąd w założeniach - plik CSV możesz sobie odczytać w Excelu czy LO, a nawet jak się uprzesz to w notatniku. Poza tym możesz podłączyć wyświetlacz do Arduino i obejdziesz się bez komputera. Przemyśl to, napisz bardzo dokładnie co chcesz zrobić (tzn. nie "potrzebuję pdf-a" tylko "ktoś ma to przeczytać po to, aby..."). 3 minuty temu, Scorpo napisał: Bo jeśli dobrze rozumiem to rpi musiałby być jakiś v.2 albo v.3 z systemem Rpi zero W na przykład... poza tym co znaczy "z systemem"? Przecież to normalny komputer, tyle że mały. A jak myślisz, ile kosztuje taki system jak RaspiOS? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Scorpo Grudzień 19, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 19, 2021 57 minut temu, ethanak napisał: No to robisz błąd w założeniach - plik CSV możesz sobie odczytać w Excelu czy LO, a nawet jak się uprzesz to w notatniku. Poza tym możesz podłączyć wyświetlacz do Arduino i obejdziesz się bez komputera. Przemyśl to, napisz bardzo dokładnie co chcesz zrobić (tzn. nie "potrzebuję pdf-a" tylko "ktoś ma to przeczytać po to, aby..."). Generalnie chodzi o to żeby to "urządzenie" zapisywało poszczególne procesy w plikach. To nie będzie sprawdzane na bieżąco tylko raz na jakiś czas w razie konieczności (np. podczas kontroli żeby pokazać, że dany proces przebiegł prawidłowo). Czyli karta SD/pendrive jest włożony cały czas i zapisuje procesy, a jak jest potrzeba to osoba, która to obsługuje wyciąga go i ma gotowe pliki do pokazania. Najlepiej w PDF'ie bo to najprostszy format (to nie ja będę je odczytywał, a osoba, która będzie może nie znać się na obsłudze Office'a itp., lepiej żeby to było "na gotowe" do kliknięcia i odczytania). 1 godzinę temu, ethanak napisał: Rpi zero W na przykład... poza tym co znaczy "z systemem"? Przecież to normalny komputer, tyle że mały. A jak myślisz, ile kosztuje taki system jak RaspiOS? Źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że np. odpowiednik (chyba?) Arduino Nano, czyli rpi Pico nie da rady tego uciągnąć? Tylko jakaś mocniejsza płytka z jakimś systemem (co do systemu na rpi to się nie orientuję bo z rpi praktycznie nie miałem styczności). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 PDF wcale nie jest najprostszy do odczytania, a kliknięcie w csv otworzy excela albo librecalc. I zrozum: próba robienia pdf-ów na mikrokontrolerze to bardzo zły pomysł. Poza tym co by miało być w tym pdf-ie? Ostatni wpis? Historia n wpisów (ilu?). To nie lepiej podpiąć jakiegoś esp, dorzucić frama i zrobić dostęp przez www? Przeglądarkę chyba gostek potrafi obsługiwać... Aj waj, ale to wyjdzie za drogo pewnie... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 @Scorpo wyjaśnij mi proszę przewagę pliku PDF o zwykłego pliku tekstowego, który otwiera się e notatniku. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Scorpo Grudzień 19, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 19, 2021 41 minut temu, ethanak napisał: PDF wcale nie jest najprostszy do odczytania, a kliknięcie w csv otworzy excela albo librecalc. W sumie racja, może rzeczywiście nie ma się co upierać przy PDF. 42 minuty temu, ethanak napisał: Poza tym co by miało być w tym pdf-ie? Ostatni wpis? Historia n wpisów (ilu?). Jeden pojedynczy cykl. Urządzenie to sterylizator parowy i każdy cykl przebiega w kilku fazach (odpowietrzanie, nagrzewanie, sterylizacja, chłodzenie itp) a każda faza trwa określony czas przy określonych temp. i ciśnieniu. Te dane są wysyłane co kilka sekund w formie tabeli wraz z czasem (np. 20:05 121oC 121oC 212kPa itp.). Po zakończeniu procesu plik powinien się "zamknąć" i zapisać a po rozpoczęciu kolejnego utworzyć nowy z nowym procesem. Jeden plik dla jednego procesu (tak jest łatwiej to archiwizować i odczytywać). Dane w postaci daty, numeru cyklu czy urządzenia też są wysyłane ale na początku każdego cyklu. 47 minut temu, ethanak napisał: To nie lepiej podpiąć jakiegoś esp, dorzucić frama i zrobić dostęp przez www? Przeglądarkę chyba gostek potrafi obsługiwać... Aj waj, ale to wyjdzie za drogo pewnie... Potrafi, ale tu chodzi o to żeby to się archiwizowało na SD/pendrive- www nie jest potrzebne. 27 minut temu, pmochocki napisał: @Scorpo wyjaśnij mi proszę przewagę pliku PDF o zwykłego pliku tekstowego, który otwiera się e notatniku. Chodziło mi o to, że taki PDF (lub ew. Excel/Libre) wygląda bardziej "profesjonalnie"- wartość użytkowa pewnie w tym przypadku będzie taka sama. Ale jeśli rzeczywiście z PDF jest problem to poszedłbym w tego Excela/Libre 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 6 minut temu, Scorpo napisał: Chodziło mi o to, że taki PDF (lub ew. Excel/Libre) wygląda bardziej "profesjonalnie" Bardzo dobry przykład na to, jak się prawidłowo stosuje cudzysłów i do czego on służy 😉 8 minut temu, Scorpo napisał: poszedłbym w tego Excela/Libre Tak na szybko: zapytałem Googla o "arduino write csv to sd card" i wyskoczyło mi między innymi: https://rydepier.wordpress.com/2015/08/07/using-an-sd-card-reader-to-store-and-retrieve-data-with-arduino/ 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Scorpo Grudzień 19, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 19, 2021 1 godzinę temu, ethanak napisał: Tak na szybko: zapytałem Googla o "arduino write csv to sd card" i wyskoczyło mi między innymi: https://rydepier.wordpress.com/2015/08/07/using-an-sd-card-reader-to-store-and-retrieve-data-with-arduino/ Dzięki, pójdę w tym kierunku w takim razie. Pozdrawiam serdecznie! 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 19, 2021 Udostępnij Grudzień 19, 2021 I bardzo dobrze. Bo mając takie dane: 2 godziny temu, Scorpo napisał: Te dane są wysyłane co kilka sekund w formie tabeli wraz z czasem (np. 20:05 121oC 121oC 212kPa itp.). wyobraź, że jakaś maszyna działała dobrze, ale od miesiąca czasami "szwankuje". Teraz kogoś chciałby wciągnąć takie dane z ostatniego pół roku i wczytać oraz przeanalizować za pomocą: Pandas czy języka R. Taka osoba dostałaby zestaw PDFów i co sobie by pomyślała? Ja bym pomyślał: "Serio??? Ja ...! No prościej ktoś nie mógł tego wymyśleć." 😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »