Skocz do zawartości

Komputery nie wykrywają ESP Wroom

Pomocna odpowiedź

12 minut temu, jand napisał:

dopiero trzeci kabel okazał się sprawny.

U mnie działa tylko jeden kabel (od smartfona), inne albo w ogóle nie chcą gadać z ESP (chociaż to pełne kable) albo raz na jakiś czas załapią. A mam ich chyba z dziesięć...

(edytowany)
2 godziny temu, ethanak napisał:

U mnie działa tylko jeden kabel (od smartfona)

Ja na zmianę używam 3 kable, wszystkie działają, ale wszystkie są od smartfona 😄

Edytowano przez jand

Teoretycznie każdy kabel (pelny z liniami danych) z właściwymi wtykami powinien być odpowiedni, ale jak widać z powyższych wpisów najlepsze są od smartfonów. Prócz tego są one elastyczne, co pomaga przy testowaniu rozwiązań.

@jand oj, jest, jest... chociażby taka, że na Arduino byle paszczaty kabel zadziała, a z ESP wiadomo jak jest 🙂

Do tego np. Lolin32 lite, który nie daje sobie rady prędkością uploadu 920k, a w którejś z ostatnich wersji zabrakło w menu dla tej płytki pozycji "upload speed"

2 godziny temu, jand napisał:

Jeśli chodzi o samo podłączanie do komputera celem wgrania programu nie ma większe różnicy.

Chodzi o programowanie trochę trudniejsze nisz arduino

Nie ma się co bać. Możliwości jest więcej, ale przecież nie trzeba od razu z nich korzystać. Proste programy napisane dla Arduino i nieodwołujące się do zawiłości sprzętowych da się uruchomić na ESP32. Większość funkcji wymyślonych przez twórców Arduino, a mających ułatwić początkującym pisanie programów (typu digitalWrite() czy attachInterrupt()) są też dostepne dla ESP.

11 minut temu, Michal88 napisał:

A może micoroPython będzie łatwiejszy niż c++

Wydaje mi się, że szczególnie osobom z mniejszym doświadczeniem, w Pythonie łatwiej skupić się na rozwiązywanym problemie. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...