Skocz do zawartości

Reakcja na potwierdzone zdarzenie. Kod.

Pomocna odpowiedź

5 minut temu, SOYER napisał:

Dlaczego nie dotykowy?

Bo nie cierpię dotykowych, klawiatura to klawiatura, zresztą mam fajną: https://botland.com.pl/klawiatury-arduino/16997-klawiatura-membranowa-4x5-20-klawiszy-samoprzylepna-5903351247863.html

Właśnie się przybieram do oprogramowania tego czegoś - piny wlutowane, podłączone do MCP23017, teraz tylko jakoś inteligentnie to połączyć 🙂

8 minut temu, SOYER napisał:

Ten piec nie ma swojego sterownika?

Piec ma po prostu wejście typu 'włącz/wyłącz'. Oczywiście ma wewnątrz jakiś regulator trzymający temperaturę w rurach. Weź pod uwagę, że jest to piec dwuobiegowy do mieszkania, a nie piec CO do ogrzewania całego domu.

Sterownik to też takie coś prostego (Euroster 2000) co mniej więcej utrzymuje temperaturę w swojej okolicy.

11 minut temu, SOYER napisał:

Da się dokupić moduł internetowy do połączenia sterownika z siecią i sterowania nim przez telefon.

No nie, ja nie chcę dzwonić do pieca, on ma grzać a nie rozmawiać przez telefon! 🙂

31 minut temu, ethanak napisał:

No nie, ja nie chcę dzwonić do pieca, on ma grzać a nie rozmawiać przez telefon!

Wyobraź sobie sytuację, że masz ustawione grzanie CWU z priorytetem czasowym między godziną 16 a 19. Jednak jest szczególny dzień i wracasz z rodziną z wypadu, spocony/zziębnięty/chętny na gorącą kąpiel od razu po powrocie, ale jest dopiero 15, woda w bojlerze chłodna. Co robisz? Czekasz aż się nagrzeje po powrocie lub zdalnie zmieniasz na dzisiaj priorytet.😁

6 minut temu, SOYER napisał:

jest dopiero 15, woda w bojlerze chłodna

Nie mam bojlera, piec jest przepływowy.

Poza tym to, że nie mam specjalnej apkl na telefon i specjalistycznego modułu do łączenia z telefonem nie oznacza, że nie mogę zdalnie zrobić wszystkiego przez przeglądarkę.

Przy okazji - te "szczególne dni" to mogę zaprogramować z dokładnością do 10 minut i pół stopnia. To już mam przećwiczone.

7 minut temu, ethanak napisał:

że nie mogę zdalnie zrobić wszystkiego przez przeglądarkę.

No widzisz, a ja nie mogę, a chcę 😁

Przecież ma fabryczny sterownik @SOYER kumpel ma podobny bez tego modułu sieciowego i też kiedyś truł mi żeby dorobić WiFi, jakby znać ramki jakie latają po rsie to byłoby to do zrobienia

5 minut temu, ethanak napisał:

To wywal Arduino czy co tam masz i wstaw ESP32 na przykład.

Nie rozumiemy się, w moje urządzenie oparte na nodeMCU, wysyła mi dane na tekefon o wartościach czytanych z czujników np:Screenshot_2022-01-12-19-22-41-002_cc.blynk.thumb.jpg.3f2f2beab6960801fc6cd1981380180c.jpg

dodatkowo jak wejdę do kotłowni to mi gada o tych wartościach:

Ja bym się chciał połączyć zdalnie z oryginalnym sterownikiem pieca i zmieniać tak jego nastawy.

6 minut temu, _LM_ napisał:

Przecież ma fabryczny sterownik @SOYER kumpel ma podobny bez tego modułu sieciowego i też kiedyś truł mi żeby dorobić WiFi, jakby znać ramki jakie latają po rsie to byłoby to do zrobienia

Czy jeśli miałbym taki moduł fizycznie u siebie, to dałoby radę sprawdzić sposób komunikacji i go spróbować skopiować?

(edytowany)

Wolę o tym publicznie nie mówić xD ale owszem posłuchać co tam się dzieje na magistrali można 

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...