Skocz do zawartości

Chcę zrobić ruchomą głowe robota, ale nie wiem jak

Commando2

Pomocna odpowiedź

Hej. Chcę zrobić głowę robota, która będzie się (automatycznie lub nie) ruszała np lewo, prawo 45 stopni, Ale nie wiem jak.

Czy dałoby się np z samochodu RC wyjąć mechanizm do skręcania (jesli sie da) i użyć go tak aby głowa się obracała? jeżeli nie, w jaki inny sposób mogę to zrobić?

8032377700_1642437649_thumb.jpg

Hej witaj na forum 😉 

Dnia 17.01.2022 o 17:48, Commando2 napisał:

Hej. Chcę zrobić głowę robota, która będzie się (automatycznie lub nie) ruszała np lewo, prawo 45 stopni, Ale nie wiem jak.

Jest wiele opcji... Każda trochę inna.

Zależy czy chcesz by głowa się obracała precyzyjnie czy "z grubsza". Dodatkowo jakoś trzeba kontrolować ten obrót.

Do tego celu możesz wykorzystać:

• serwo (servo) - zwykle mają ograniczony kąt obrotu, sterowane są za pomocą sygnału PWM
  • silnik krokowy - obraca się precyzyjnie i posiada określoną ilość punktów na obrót (np. 400 punktów na obrót oznacza dokładność obrotu rzędu 0.9 stopnia). Steruje się nimi (zazwyczaj) za pomocą wyspecjalizowanych układów (np. A4988), które łatwo dostać na popularnym serwisie aukcyjnym w formie płytek z wyprowadzeniami. Osobiście najczęściej korzystam z tego rozwiązania ze względu na precyzję.
  • silnik DC - silnik prądu stałego, kręci się cały czas póki ma dostarczony prąd. Można kontrolować jego prędkość za pomocą sygnału PWM.

O każdej z tych metod są artykuły, które możesz przeczytać, albo poszukać na YouTube poradników 😉 Nie jest to trudne.

Dnia 17.01.2022 o 17:48, Commando2 napisał:

Czy dałoby się np z samochodu RC wyjąć mechanizm do skręcania (jesli sie da) i użyć go tak aby głowa się obracała? jeżeli nie, w jaki inny sposób mogę to zrobić?

Technicznie się da, ale większość mechanizmów w samochodach RC jest sterowana przy pomocy mikrokontrolerów i może być problem zmusić go do współpracy (pomijając używanie oryginalnego sterowania). Dodatkowo bez rozebrania samochodu nie wiadomo jak jest zrealizowany mechanizm skręcania, co samo w sobie jest problematyczne...

Osobiście optowałbym za silnikiem krokowym, ale to już moja fanaberia. (Używane silniki możesz kupić po 10 PLN/szt na popularnym serwisie aukcyjnym, i nie warto przepłacać za nowe, bo zajechanie łożyska w takim silniku trwa dłużej niż wypalenie cewek).

Da się też zrobić to analogowo, aczkolwiek jestem programistą, stąd moja propozycja dotyczy głównie wykorzystania mikrokontrolerów 😞 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.