vadim1983 Napisano Marzec 26, 2022 Udostępnij Napisano Marzec 26, 2022 Witam. Chciałbym złożyć projekt bazujący na Arduino pro mini 5V i 20 ledach Ws2812b. Projekt ten będzie montowany w motocyklu. Mam problem z wyborem zasilania 5v a właściwie jego natężeniem. Mam przetwornice step down 5v 3,5A. Przyjmując , że każda dioda Ws2812b pobiera max. 60mA - czyli 20 x 0,06 = 1,2A + zasilanie Arduino pro mini- przyjmijmy 40mA. To wychodzi około 1,3A. Czy mogę zastosować w/w przetwornice?? Czy nadmiar natężenia nie uszkodzi diod??
Krawi92 Marzec 26, 2022 Udostępnij Marzec 26, 2022 To jaki jest pobór prądu zależy od urządzenia. Jeżeli z Twoich wyliczeń wynika 1,3A to Twoja przetwornica czy obojętnie co da radę bo ma WYDAJNOŚĆ 3,5A. To nie jest tak, że gdy pisze ze przetwornica ma WYDAJNOŚĆ np 3A to po podłączeniu uprzedzenia do zasilania płynie 3A. Możesz pod takie źródło zasilania podłączy 1 diode LED, dobrać rezysotor tak żeby płynęło 20mA i będzie płynąć 20mA a nie 3A. Nie możesz przekroczyć tej wartości np. Podłączyć odbiornika który pobiera 5A, bo źródło nie da rady. Więc zapamiętaj że ten parametr to jaki może mieć maksymalny pobór.
vadim1983 Marzec 26, 2022 Autor tematu Udostępnij Marzec 26, 2022 3 minuty temu, Krawi92 napisał: To jaki jest pobór prądu zależy od urządzenia. Jeżeli z Twoich wyliczeń wynika 1,3A to Twoja przetwornica czy obojętnie co da radę bo ma WYDAJNOŚĆ 3,5A. To nie jest tak, że gdy pisze ze przetwornica ma WYDAJNOŚĆ np 3A to po podłączeniu uprzedzenia do zasilania płynie 3A. Możesz pod takie źródło zasilania podłączy 1 diode LED, dobrać rezysotor tak żeby płynęło 20mA i będzie płynąć 20mA a nie 3A. Nie możesz przekroczyć tej wartości np. Podłączyć odbiornika który pobiera 5A, bo źródło nie da rady. Więc zapamiętaj że ten parametr to jaki może mieć maksymalny pobór. Ok rozumiem. Czyli tak na chłopski rozum z 3,5 A - moje 1,3 A mam jeszcze do wykorzystania 2,2A??
Gieneq Marzec 28, 2022 Udostępnij Marzec 28, 2022 @vadim1983 nie wiem o jakim piszesz układzie, ale to tak nie do końca jest, że masz cały zakres prądu i to samo jest dla powiedzmy 500mA i to samo dla 3A. podejrzewam że piszesz o układzie LM2576, masz np wyres wydajności i np dla 12V wydajność przy 3A będzie mniejsza niż przy np 500mA: Trzeba też zastanowić się jak układ poradzi sobie z większym prądem i czy nie zwiększy się tętnienie na wyjściu - napięcie zmieniające się wokół tego co chcesz uzyskać. No i ostatnia sprawa, jak jest to motocykl, to czy masz już w jakiś sposób wyregulowane napijecie? Czy chcesz jakoś odłączyć układ przy zapłonie. Wiele pytań
vadim1983 Marzec 29, 2022 Autor tematu Udostępnij Marzec 29, 2022 @Gieneq @Krawi92 Dziękuje za zainteresowanie tematem. Motocykl ma alternator z regulatorem napięcia , które to waha się w trakcie pracy od 12,3 do 14,7V. Nad tym tętnieniem myślałem nad jakimś kondensatorem na zasilaniu ( nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie). Zastanawiam się też nad sterowaniem myślałem nad ADC w Arduino ale tam jest max 5V. Odnośnie zabezpieczenia układu na chwilę obecną nie mam pomysłu . Z elektroniki nie jestem orłem , dlatego napisałem w tym wątku.
farmaceuta Marzec 29, 2022 Udostępnij Marzec 29, 2022 (edytowany) Mozesz na adc dac dzielnik napiecia tak zeby max napiecie pradnicy na dzielniku nie przekraczalo tych 5v...ja tak robilem z lipo 2-3s i dziala bez zarzutu... Edit...chyba ze cos zle zrozumialem...co chcesz wogole tym ADC sterowac i co podpiac pod ten pin? Edytowano Marzec 29, 2022 przez farmaceuta
vadim1983 Marzec 29, 2022 Autor tematu Udostępnij Marzec 29, 2022 @farmaceuta Hej chodzi o to, że chce zamontować dodatkowe oświetlenie do kufra motocykla na 20 diodach WS2812b. Mam gotowy wsad z Arduino pozostaje kwestia montażu . Chce w kufrze mieć światła pozycyjne, kierunki i stop.
farmaceuta Marzec 29, 2022 Udostępnij Marzec 29, 2022 No ok rozumiem...ale do czego chcesz wykorzystac pin ADC??
vadim1983 Marzec 30, 2022 Autor tematu Udostępnij Marzec 30, 2022 Chciałbym wykorzystać piny analogowe do wykrycia napięcia np. włączonych kierunków lub światła stopu. Np. pojawienie się napięcia na A1 zapalało by ledy WS2812b na czerwono , na A2 kierunki itd. Chodzi mi o efekt podobny jak na filmie.
ethanak Marzec 30, 2022 Udostępnij Marzec 30, 2022 6 minut temu, vadim1983 napisał: Chciałbym wykorzystać piny analogowe do wykrycia napięcia np. włączonych kierunków lub światła stopu. Ja to robiłem na transoptorach (owszem w motocyklu) i normalnych wejściach cyfrowych. 1
farmaceuta Marzec 30, 2022 Udostępnij Marzec 30, 2022 O..i to dobry pomysl, czyli transoptory...porzadne zabezpieczenie druga kwestia to prad staly/zmienny bo roznie to bywa w instalacjach...chociaz to mozna zalatwic delay'em() (opoznienie w przypadku pradu zmiennego zeby kierunki etc nie mrygaly)
ethanak Marzec 30, 2022 Udostępnij Marzec 30, 2022 AFAIRC kierunki powinny mrygać... chyba że ostatnio coś się w przepisach zmieniło
farmaceuta Marzec 30, 2022 Udostępnij Marzec 30, 2022 (edytowany) 3 minuty temu, ethanak napisał: AFAIRC kierunki powinny mrygać... chyba że ostatnio coś się w przepisach zmieniło Nie no tak...maja przerywac chodzilo mi o "mryganie" spowodowane podaniem napiecia nie wyprostowanego do transoptora w takt pradnicy...bez mostka prostowniczego(lub opoznienia programowego) to kierunki beda mialy ze 4-5kHz...ciut za szybko Wiadomo...jest akumulator, ale bez niego tez wszystko ma chodzic...no chyba ze regulator w dzisiejszych czasach zawsze prostuje caly prad w instalacji...(szczerze, nie wiem) Edytowano Marzec 30, 2022 przez farmaceuta
ethanak Marzec 30, 2022 Udostępnij Marzec 30, 2022 W motocyklu raczej nie ma instalacji na prąd zmienny... nie wiem skąd Ci się te kiloherce wzięły, ale do tego masz kondensatory i/lub programowy debouncing.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »