Piotr8801 Napisano Kwiecień 3, 2022 Udostępnij Napisano Kwiecień 3, 2022 Witam, potrzebuję mieć dostęp zdalny do malinki, tak miało by to wyglądać: Posiadam drukarkę 3d w pracy, przy której będzie podłączone RPi 4b+ plus do tego kamerka, w pobliżu jest wifi do którego będzie podłączona malina. Wszystko to jest w pracy. Będąc w domu chciałbym mieć podglądać na drukarkę jak drukuję. Co potrzeba zrobić żeby to zadziałało, jakiś serwer postawić??
ethanak Kwiecień 3, 2022 Udostępnij Kwiecień 3, 2022 A masz dostęp do routera? Jeśli w pracy to śmiem wątpić. Jeśli masz w domu możliwość ipv6 to najprostsze będzie miredo i dyndns6
Piotr8801 Kwiecień 3, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 3, 2022 Tak, w pracy mam dostęp do routera, więc do niego będzie malinka podłączona. W domu także wifi jest.
ethanak Kwiecień 3, 2022 Udostępnij Kwiecień 3, 2022 Czyli na routerze możesz sobie przekierować porty jak chcesz?
Piotr8801 Kwiecień 3, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 3, 2022 w domu posiadam ipv6 właśnie to sprawdziłem, a w pracy tak samo musi być ta opcja w routerze, żeby to zadziałało?
ethanak Kwiecień 3, 2022 Udostępnij Kwiecień 3, 2022 Jeśli zainstalujesz miredo na malince to router nie musi nic wiedzieć o ipv6. Jeśli router w robocie obsługuje ipv6 to w ogóle nie ma problemu - konfigurujesz statyczny adres na malince i z domu się łączysz bez problemu. 1 1
Piotr8801 Kwiecień 3, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 3, 2022 1 minutę temu, ethanak napisał: Jeśli zainstalujesz miredo na malince to router nie musi nic wiedzieć o ipv6. Jeśli router w robocie obsługuje ipv6 to w ogóle nie ma problemu - konfigurujesz statyczny adres na malince i z domu się łączysz bez problemu. dzięki za info, postaram się na dniach ogarnąć
Arturo Wrzesień 2, 2022 Udostępnij Wrzesień 2, 2022 ode mnie jeszcze jedna sugestia (sprawdzona osobiście i działa) możesz użyć serwisu Remote.it umożliwi Ci łatwo dostęp publiczny do lokalnie postawionego serwera. trzeba tam założyć konto, do użytku własnego (10 urządzeń) masz opcję darmową. sam jakiś czas w ten sposób streamować obraz z kamery RPi3 gdzie stworzyłem najprostszy serwer w pythonie i picamera2 do przekierowania obrazu spokojnie nawet telefonem z mobilnym netem można się połączyć i sprawdzić co słychać jakbyś był zainteresowany to podrzucę więcej szczegółów 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »