Zimol Napisano Kwiecień 6, 2022 Udostępnij Napisano Kwiecień 6, 2022 (edytowany) Witam. Pytanie pewnie banalne 🙂 Jakie są metody na zmniejszenie czasu propagacji sygnałów prostokątnych? Znalazłem w "Sztuce elektroniki" układ, generujący sygnał prostokątny o czasie propagacji 5ns(rysunek a) oraz rysunek b(3ns) Jest szansa na jeszcze krótszy czas? Edytowano Kwiecień 6, 2022 przez Zimol Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Kwiecień 7, 2022 Udostępnij Kwiecień 7, 2022 @Zimol akurat ten generator raczej nie jest dobrym kandydatem. 5ns to 100MHzto w sumie nie jest aż tak dużo. Procesor jest taktowany sygnałem p 30x większej częstotliwości. Potrzebujesz szybki układ wzmacniacza, małe pojemności w obwodzie. Str 631 - generator Colpittsa i Hartleya, one mają szanse na wyższe częstotliwości 😉 nieco dalej jest o PLL. Poczytaj też o sprzężeniu zwrotnym w obwodach tranzystorowych - pewnie rozdział 2. Bardzo dobra lektura, tylko wymaga czasu 🙂 powodzenia i pochwal się jak coś zmontujesz. 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Kwiecień 7, 2022 Udostępnij Kwiecień 7, 2022 Pytanie nie jest banalne! Na bardzo krótkich przebiegach prostokątnych a raczej zbliżonych do prostokątnego przebiegu oparta jest technika identyfikacji miejsca uszkodzenia np. kabla energetycznego.Byłem jakiś czas temu zainteresowany takimi przebiegami bo miałem do wykonania pomiary kabla w ziemi na odcinku 500m a o kablu wiadomo było,że jest zwarty i trzeba było znaleźć miejsce uszkodzenia.Tego typu urządzenia nazywane są reflektometrami. Taki bardzo krótki przebieg wytwarza się -jest to dostępne w necie- tak jak na poniższym rysunku. Ponieważ dorwałem reflektometr TDR więc pomiar był błyskawiczny i w związku z tym zarzuciłem wykonanie generatora przebiegu o tych parametrach o których kolega pisze w poście.Według mnie zamiast tranzystora można zastosować transil.Transil ma tę właściwość,że czas reakcji to pikosekundy (psek.) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Kwiecień 7, 2022 Udostępnij Kwiecień 7, 2022 Mam na stanie tdr do wyszukiwania uszkodzeń w sieciach ciepłowniczych, fajna maszynka ale trzeba nieco wprawy przy obsłudze. Ten który obsługuję ma najkrótszy czas 2nS Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Gieneq Kwiecień 7, 2022 Udostępnij Kwiecień 7, 2022 @szymonw ciekawe 🙂 mam pytanko do schematu. Dlaczego użyte jest zasilanie 1,5V i dalej potrajacz napięcia? Zasilanie z 1 baterii AA? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Kwiecień 7, 2022 Udostępnij Kwiecień 7, 2022 To nie jest mój schemat.Ten schemat został ściągnięty z elektrody co zresztą widać na zdjęciu schematu.Należy dodać,że gdzieś na youtobie widziałem zastosowanie tego generatora.O ile pamiętam był to filmik zrobiony przez kogoś z AGH i dotyczył właśnie pomiaru stanu linii.Ten filmik był dodatkowym instrumentem do ćwiczenia,które jest wykonywane standardowo przez studentów.O ile pamiętam to zasada jest taka- napięcie na tranzystorze(CE)rośnie i jak przewali tranzystor zaczyna płynąć bardzo mały prąd,który nie niszczy tranzystora.Prąd płynie do momentu w którym napięcie obniży się poniżej napięcia przebicia.Na wyjściu pojawia się fala bardzo stroma i krótka rzędu ns albo i mniej .Dlatego napisałem,że zastosowałbym transil bo uzyskam ten sam efekt.Tę falę można zobaczyć na oscyloskopie.Fala przesuwa się wzdłuż linii i jeśli napotka zwarcie lub rozwarcie wraca i na oscyloskopie pojawia się drugi pik i w zależności od stanu linii albo jest w tej samej fazie co fala wejściowa albo jest odwrócony o 180o .Reszta to obliczenia .Natomiast przetwornica LT1073 jest step-up i startuje przy napięciu 1V tak przynajmniej jest napisane w nocie katalogowej. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »