Skocz do zawartości

Sygnał prostokątny o jak najkrótszym czasie propagacji

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam.

Pytanie pewnie banalne 🙂

Jakie są metody na zmniejszenie czasu propagacji sygnałów prostokątnych?

Znalazłem w "Sztuce elektroniki" układ, generujący sygnał prostokątny o czasie propagacji 5ns(rysunek a) oraz rysunek b(3ns)

Jest szansa na jeszcze krótszy czas?

IMG_20220406_231327.jpg

Edytowano przez Zimol

@Zimol akurat ten generator raczej nie jest dobrym kandydatem. 5ns to 100MHzto w sumie nie jest aż tak dużo. Procesor jest taktowany sygnałem p 30x większej częstotliwości. Potrzebujesz szybki układ wzmacniacza, małe pojemności w obwodzie.

Str 631 - generator Colpittsa i Hartleya, one mają szanse na wyższe częstotliwości 😉 nieco dalej jest o PLL. Poczytaj też o sprzężeniu zwrotnym w obwodach tranzystorowych - pewnie rozdział 2.

Bardzo dobra lektura, tylko wymaga czasu 🙂 powodzenia i pochwal się jak coś zmontujesz.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Pytanie nie jest banalne! Na bardzo krótkich przebiegach prostokątnych a raczej zbliżonych do prostokątnego przebiegu oparta jest technika identyfikacji miejsca uszkodzenia np. kabla energetycznego.Byłem jakiś czas temu zainteresowany takimi przebiegami bo miałem do wykonania pomiary kabla w ziemi na odcinku 500m a o kablu wiadomo było,że jest zwarty i trzeba było znaleźć miejsce uszkodzenia.Tego typu urządzenia nazywane są reflektometrami. Taki bardzo krótki przebieg wytwarza się -jest to dostępne w necie- tak jak na poniższym rysunku. Ponieważ dorwałem reflektometr TDR więc pomiar był błyskawiczny i w związku z tym zarzuciłem wykonanie generatora przebiegu o tych parametrach o których kolega pisze w poście.Według mnie zamiast tranzystora można zastosować transil.Transil ma tę właściwość,że czas reakcji to pikosekundy (psek.)

Bez tytułu.png

Mam na stanie tdr do wyszukiwania uszkodzeń w sieciach ciepłowniczych, fajna maszynka ale trzeba nieco wprawy przy obsłudze. Ten który obsługuję ma najkrótszy czas 2nS 

To nie jest mój schemat.Ten schemat został ściągnięty  z elektrody co zresztą widać na zdjęciu schematu.Należy dodać,że gdzieś na youtobie widziałem zastosowanie tego generatora.O ile pamiętam był to filmik zrobiony przez kogoś z AGH i dotyczył właśnie  pomiaru stanu linii.Ten filmik  był dodatkowym instrumentem do ćwiczenia,które jest wykonywane standardowo przez studentów.O ile pamiętam to zasada jest taka- napięcie na tranzystorze(CE)rośnie i jak przewali tranzystor zaczyna płynąć bardzo mały prąd,który nie niszczy tranzystora.Prąd płynie do momentu w którym napięcie obniży się poniżej napięcia przebicia.Na wyjściu pojawia się fala bardzo stroma i krótka rzędu ns albo i mniej .Dlatego napisałem,że zastosowałbym transil bo uzyskam ten sam efekt.Tę falę można zobaczyć na oscyloskopie.Fala przesuwa się wzdłuż linii i jeśli napotka zwarcie lub rozwarcie wraca i na oscyloskopie pojawia się drugi pik i w zależności od stanu linii albo jest w tej samej fazie co fala wejściowa albo jest odwrócony o 180o .Reszta to obliczenia .Natomiast przetwornica LT1073 jest step-up i startuje przy napięciu 1V tak przynajmniej jest napisane w nocie katalogowej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...