Skocz do zawartości

Zapis danych do pliku txt

faustin

Pomocna odpowiedź

Witam czy jest jakaś inna możliwość zapisu danych z monitora portu szeregowego do pliku txt oprócz wykorzystania karty sd i modułu do niej ?

Chodzi mi o to czy można zapisać te dane bezpośrednio na twardym dysku PC ? 

Jeśli tak to co powinnam zamieścić w Łodzi i czy jest jakaś gotowa biblioteka do tego ?

Moment, zaraz...

4 godziny temu, faustin napisał:

czy jest jakaś inna możliwość zapisu danych z monitora portu szeregowego

Chcesz zapisać dane z monitora czy wejścia szeregowego? Bo to duża różnica.

4 godziny temu, faustin napisał:

co powinnam zamieścić w Łodzi

Wyłącz te autopoprawianie bo jesteś mi winna czyszczenie monitora (akurat kawę piłem) 🙂

Nie, w  kodzie nic nie zmieniasz, tylko na swoim kompie zamiast monitora szeregowego z Arduino odpalasz:

• coś bardziej inteligentnego jeśli chcesz zapisywać dane z monitora (nie, nie wiem który terminal pod Windowsem ma możliwość logowania danych)

albo jeśli jednak z wejścia serial:

• jakiś prosty program w Twoim Ulubionym Języku Programowania który zapisuje do pliku wszystko co dostaje na wejściu serial (polecam Pythona i moduł pyserial, Unixopodobne mają odpowiednie polecenia - stty, cat - które nie wymagają pisania jakichkolwiek programów).

Edytowano przez ethanak

Wiem że są różne programy ale właśnie chodzi o to że ja mam to zrobić bez tego zwyczajnie zapisać dane na dysk twardy teraz ogólnie kontroluje prędkość silnika od czasu i chciałabym zrobić wykres w excelu na początku myślalam że da się to zrobić zapisując dane do karty sd ale można jeszcze zapisać na dysku PC więc jak to zrobić nie używając żadnego terminala 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No ale jakiś program musisz uruchomić, prawda? Jeśli nie terminal to cokolwiek co zapisze dane przychodzące z wejścia do określonego pliku na dysku. Nawet linuksowy:

cat /dev/ttyUSB0 > jakisplik.txt

to też przecież program.

Chyba że czegoś nie rozumiem... bo bez uruchomienia programu pecet to tylko kawał złomu. A jeśli chodzi o magię... wybacz, ale zajęcia w Szkole Czarodziejów tego nie obejmowały 😞

Aha, będę bardzo zobowiązany jeśli wyjaśnisz, dlaczego nie możesz odpalić wspomnianego wyżej RealTerma.

Edytowano przez ethanak

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.