Skocz do zawartości

Wzmacniacz mocy [ AUDIO ] - problem ze składową stałą na wyjściu

Silver_1

Pomocna odpowiedź

hej wszystkim 🙂 poniżej wrzuciłem schemat mojego wzmacniacza który zbudowałem.

WZMACNIACZ.thumb.png.8e1efbf1f18fb9c05f5c651d6fc8cc04.png

Jednak po podłączeniu zasilania na głośniku otrzymuję napięcie stałe, zamiast muzyki puszczonej z komputera. Najpierw rozłączyłem mostek wzmacniacza aby zmniejszyć prawdopodobieństwo niektórych przyczyn problemu. Zredukowany obwód wygląda tak:

WZMACNIACZ_1.thumb.png.ce72afa6540e6ea92c8e022ec6e58278.png

Problem nie ustąpił, jedyne co się zmieniło to wartość składowej stałej, która ma wartość ujemnego napięcia zasilania.

Ze względu na brak oscyloskopu ( może nie do końca słusznie ) badałem w którym miejscu pojawia się prąd stały w torze audio przewodem wpiętym do zewnętrznego głośnika i nasłuchiwałem gdzie zanika muzyka. Sygnał można było usłyszeć aż do bazy tranzystora Q1. Na jego kolektorze pojawia się prąd stały i przypuszczam że jest to źródło problemu. Jednak nie wiem jak wyeliminować ten problem. Nie wiem też, czy to wina błędu zrobionego na poziomie projektowania obwodu, czy jego montażu na płytce.

Ze względu na podłączenie testowe, napięcie zasilania jest o połowe niższe: wynosi ok. +/- 20V. Napięcie zasilania wzmacniacza operacyjnego ( odwracającego fazę ) się nie zmieniło.

Edytowano przez Silver_1

Brak oscyloskopu to nie tragedia. Uruchamianie po jednej gałęzi to słuszne postępowanie. Sugeruję pomierzyć (bez sygnału) i wpisać w schemat napięcia na kolektorach,bazach, emiterach wszystkich tranzystorów. Do badania odsłuchem używałbym słuchawek wysokoomowych, nie głośnika. Domyślam się, że oba punkty "speaker1" są połączone. Przy uruchamianiu potencjometr RV1 ustawiłbym w dolne (wg schematu) położenie. Jaki prąd pobiera układ?

• Pomogłeś! 1

Cytat

Do badania odsłuchem używałbym słuchawek wysokoomowych, nie głośnika.

Użyłem głośnika ze względu na to że to głośnik na którym mi nie zależy i przeznaczyłem go do właśnie takich działań.

Jeśli chodzi o przyczynę problemu, przyjrzałem się jeszcze raz układowi i okazało się że popełniłem 2 błędy: w lewej części układu zamontowałem Q6 - bd139 zamiast 140. W prawej części projektu wlutowałem odwrotnie tranzystory wzmacniacza różnicowego ( Q17, Q18 ). Teraz wzmacniacz pracuje poprawnie i czysto. Ale w tak rozbudowanym projekcie ( jak dla mnie ) i tak bardzo łatwo się pomylić..

Dzięki za pomoc!

Wyjaśniam, dlaczego sugerowałem słuchawki: otóż niski opór głośnika (4 do 16 omów) zaburza w znacznym stopniu rozkłady prądów w układzie, a w niekorzystnym przypadku może spowodować zwarcie (zniszczenie głośnika i szkody w układzie). Wysokoomowe słuchawki mają 1-4 kiloomy oporu i znikomy wpływ na układ. Niestety najpopularniejsze słuchawki gamingowe mają około 2x32 omy, ale połączone szeregowo 64 omy to zawsze bezpieczniej niż 4czy 8.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.