Skocz do zawartości

Raspberry Pi 4B - awaria SDRAM - czy można to naprawić bez wysyłania mikrokomputera na reklamację?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie,

Mam duży problem - R Pi już od jakiegoś czasu przy próbie włączenia reaguje tylko migającą 8 razy diodą ACT (SDRAM not recognized), nie ma napięcia na USB i innych. Próbowałem przywracania bootloadera - lipa, wgrywanie R Pi OS od nowa - lipa, nawet na drugiej karcie. Podłączałem Pi do telewizora i za pomocą microHDMI, i za pomocą wyjścia A/V - na obu Nie wykryto sygnału z aktualnego wejścia. Da się to jakoś naprawić w domu czy tylko reklamacja? Wolałbym w domu bo nie mam za dużo czasu na wysyłanie i nie chcę też się bawić w reklamacje...

12 godzin temu, WinExpert napisał:

Da się to jakoś naprawić w domu czy tylko reklamacja?

Jeżeli to nie Twoja wina, to radzę wysłać na reklamację... Da się zrobić w domu, ale po pierwsze musisz mieć narzędzia, a po drugie umiejętności, bo RAM jest w obudowach BGA, a przylutować to coś nawet z profesjonalnym sprzętem to sztuka... (poza automatami za 20-50 tys. xD). Dodatkowo RP4 ma elementy pod spodem co jeszcze bardziej utrudnia zadanie...

10 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Jeżeli to nie Twoja wina, to radzę wysłać na reklamację... Da się zrobić w domu, ale po pierwsze musisz mieć narzędzia, a po drugie umiejętności, bo RAM jest w obudowach BGA, a przylutować to coś nawet z profesjonalnym sprzętem to sztuka... (poza automatami za 20-50 tys. xD). Dodatkowo RP4 ma elementy pod spodem co jeszcze bardziej utrudnia zadanie...

No nie moja. Ostatnim razem jak się włączyła to poprawnie system zamknąłem, wyłączyłem i następne uruchomienie to już tylko 8 diod...

• 2 tygodnie później...

Witam.

Nie chciałem zakładać nowego tematu, a mój bardzo podobny więc piszę tutaj. Mam malinkę RPI 4B 4GB. Działała mi bez problemu do czasu, gdy podłączyłem ją kilka razy do przetwornicy 12V/5V 4A, z którą miała docelowo współpracować w aucie. Po którymś odłączeniu przestała działać; czerwona dioda świeci światłem ciągłym, a zielona w ogóle. Na dwóch kartach nagrałem dwa nowe systemy i nadal nic. Odzyskiwanie bootloadera też nie dało żadnych pozytywnych wyników. Załączam dwa zdjęcia: jedno przy uruchomionej malinie nez systemu, drugie (ten zielony ekran w paski) to po włożeniu karty z obrazem do odzyskiwania bootloadera. Pewnie z tej malinki to już tylko złom, ale chciałbym się upewnić, więc proszę o wypowiedź kogoś, kto się na tym zna. Dzieki.

IMG_20220810_195607.jpg

IMG_20220810_195642.jpg

Hmmm... informacje z procesora wyglądają na to, że są OK, może padł jakiś układ od HDMI (nie znam dokładnej budowy malinki, ale obstawiam, że jakiś posiada). Inne pytanie: czy robiłeś na głupa i użyłeś innego przewodu HDMI? 😄 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...