farmaceuta Październik 7, 2022 Udostępnij Październik 7, 2022 No to odrazu Ci mówię że tak się nie robi... użyj kodu i biblioteki z twojej strony, lub z mojej i będzie działać 1
Spoke Październik 7, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 7, 2022 (edytowany) Już się udało, pomieszałem 2 rożne bliblioteli, działa już również zegar Dziękuje za pomoc. Na razie to wszystko nauka, ale docelowo planuje wykonać termometr z transmisją GPRS na SMS i ThingSpeak, który będzie mierzył na łące temperaturę przy gruncie w innym województwie. Wiem, że to na razie bardzo odległe marzenia. Ale od czegoś trzeba zacząć. Edytowano Październik 7, 2022 przez Spoke 2
matsobdev Październik 7, 2022 Udostępnij Październik 7, 2022 SIM800L i wcale nie takie odlegle - jak juz jest tyle zrobione a i gotowe poradniki sa jak to obsluzyc. Typowy DS moze byc wykorzystany bodajze jako dwubajtowy EEPROM - rejestry alarmow min i max - w sumie swoja droga z jakims przezrzutnikiem albo czyms takim to prosty termostat bez mikrokontrolera by mozna zrobic. Maxim ma tez DS z wiekszym "normlanym" EEPROM'em. 1
Spoke Październik 7, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 7, 2022 31 minut temu, matsobdev napisał: SIM800L i wcale nie takie odlegle - jak juz jest tyle zrobione a i gotowe poradniki sa jak to obsluzyc. Typowy DS moze byc wykorzystany bodajze jako dwubajtowy EEPROM - rejestry alarmow min i max - w sumie swoja droga z jakims przezrzutnikiem albo czyms takim to prosty termostat bez mikrokontrolera by mozna zrobic. Maxim ma tez DS z wiekszym "normlanym" EEPROM'em. Polecił byś jakiś konkretny model który będzie miał możliwość wysyłania jednocześnie danych na ThingSpeak oraz powiadomień SMS o temperaturze pod Arduino Nano? Ktoś mi powiedział żeby projekt zrobić docelowo na Arduino Pro Mini żeby nie było dużego poboru prądu. Może założę roboczy temat na forum jeśli chodzi o ten projekt bo zależy mi na rejestratorze temperatury z transmisją GPRS właśnie + 2 sondy Ds18b20 - zakupiłem też Mcp9808. Ogólnie pasjonuje się meteorologią i prowadzę swoją grupę na Fb o Amatorskich Stacjach Meteo.
Zakrzewiaczek Październik 8, 2022 Udostępnij Październik 8, 2022 (edytowany) Jeżeli chcesz łatwy i szybki dostęp do danych to pomyśl o dodaniu esp8266 do Arduino. Wtedy przy odrobinie roboty (na yt są poradniki) możesz odbierać przez neta dane. Pozdro Edytowano Październik 8, 2022 przez Zakrzewiaczek
ethanak Październik 8, 2022 Udostępnij Październik 8, 2022 28 minut temu, Zakrzewiaczek napisał: pomyśl o dodaniu esp8266 do Arduino A po co dodawać Arduino do ESP8266?
Spoke Październik 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 8, 2022 Panowie zapraszam tutaj : ESP8266 już mam ( tylko nie zaimplementowane ), interesuje mnie transmisja przez GPRS nie Wi-Fi Ten temat proszę zamknąć bo dotyczył min i max temp.
ethanak Październik 8, 2022 Udostępnij Październik 8, 2022 (edytowany) 3 minuty temu, Spoke napisał: interesuje mnie transmisja przez GPRS nie Wi-Fi A kto broni podłączyć moduł GPRS do ESP8266 i kto w ogóle każe włączać jakieś WiFi? Pytanie miało podtekst: po co do paszczatej atmegi podłączać procesor o kilku...kilkunastokrotnie lepszych parametrach technicznych i traktować go jako dodatek? W dodatku nie było do Ciebie Edytowano Październik 8, 2022 przez ethanak 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »