Skocz do zawartości

Czy Raspberry Pi 4B może pracować jako router?

limak1998

Pomocna odpowiedź

@limak1998 witam na forum 🙂 Żebyśmy nie poszli tutaj zbyt daleko w różne rozważania to daj znać o co dokładnie chodzi - gdzie chcesz wpiąć to RPi? Czy pisząc o sieci WAN masz na myśli np. po prostu podłączenie do RPi przewodu Ethernetowego prosto od dostawcy internetu, czy coś innego? 

(edytowany)

@Treker Hej, RPI chciałbym wpiąć przewodem ethernet do dostawcy internetowego.Chciałbym by pełnił on funkcję routera do którego można się połączyć urządzeniami w domu.Chodzi mi głównie o to, że nie chce korzystać z żadnych przełączników ani innych routerów. aktualnie posiadam RPI jako router dostępowy. RPI->Router Domowy->ISP, a chciałbym RPI->ISP

Edytowano przez limak1998

Tak, możesz skonfigurować RPi do pracy z funkcjonalnością routera. Ale zanim za to się zabierzesz to musisz sobie odpowiedzieć na pytania:

1. W jakiej technologii dostarcza połączenie sieciowe ISP?

2. Jakie metody autoryzacji użytkownika stosuje ISP.

Znając odpowiedzi na te pytania możesz zacząć szukać sposobu podłączenia Linuxa do usługi ISP. Jak już uda Ci się połączyć RPi - ISP to pozostaje kwestia uruchomienia na RPi serwera DHCP (po WiFi) dla LAN i konfiguracja routingu, NAT (maskarada) pomiędzy interfejsami ETHERNET - WiFi i powinno działać.

Dawno, dawno temu .... stacje linuxowe powszechnie były wykorzystywane jako routery do współdzielenia łącza internetowego (Internet Connection Sharing)

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@limak1998 największym problemem może być tutaj właśnie dostawca Internetu, bo możliwości jest wiele. Jeśli od dostawcy do mieszkania idzie wprost przewód Ethernetowy i możesz go bezpośrednio wpiąć do komputera, aby mieć Internet to sytuacja jest prosta. Jeśli jednak dostawca wymaga jakiś swoich, dedykowanych routerów to temat będzie się komplikował.

@Treker@Belferek Dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanie czy orientujecie się czy jest możliwość postawienia servera VPN na rpi, który pozwoli mi się łączyć z Routerem dostępowym, który zrobiłem z RPI kiedy jestem poza domem? Próbowałem wykonać na bazie PPTP tak jak tutaj https://webinsider.pl/raspberry-pi-vpn-pptp-pptpd/ niby wszystko śmiga ale problem jest gdy próbuje się łączyć się do VPN na innym wifi niż domowe.

@Treker Aktualnie RPI jest routerem dostępowym WLAN.Chciałbym postawić na tej samej RPI server VPN, który będzie łączył mnie poza domem do tego właśnie routera.Czy jest wogole taka możliwość? Jeżeli nie ma możliwości do routera dostepowego to chodziach do routera, ktory mam w domu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.