Skocz do zawartości

Podłączenie ekranu dotykowego do ESP32

Pomocna odpowiedź

Napisano

Czy do ESP32 podłączę to: 2.4 Inch Touch Screen Display LED Backlight for Raspberry Pi 4B 3B+ Zero 2 W ET

RPI 2 zero W pierońsko drogie

piny z wyświetlacza raczej nie będą zgadzały z esp32, aby tak ładnie podłączyć jak z RPI 2zero W

@Michal88 nie wiem o jaki dokładnie produkt chodzi, bo nie podałeś żadnego linku, ale prawdopodobnie jest to jakiś ekran działający przez SPI. Więc da się go podłączyć m.in. do ESP32. Samo podłączenie to jednak za mało - najważniejsze jest co tak właściwie chcesz na nim wyświetlać, bo problemem może być tu moc obliczeniowa i/lub brak odpowiednich bibliotek.

@Michal88 tak, będzie to możliwe. Musisz po prostu znaleźć bibliotekę do sterownika tego wyświetlacza (ST7789VW), która będzie działała na ESP32. Oczywiście możesz też stworzyć ją samodzielnie, ale to dość skomplikowane zadanie.

W takim razie nie zrozumiałem co chcesz osiągnąć, bo wydawało mi się, że od początku tego tematu pisałeś o podłączeniu tego wyświetlacza właśnie do ESP.

• 3 tygodnie później...

A dało by się to zrobić na dwóch esp połączonych po esp-now jeden od wyświetlacza, a drugi od czujników. I na wyświetlaczu aktywował włączać i wyłączać czujniki czy tez trzeba pisać serwer?

3 minuty temu, Michal88 napisał:

@ethanak chodzi mi o to czy to będzie duże utrudnienie robiąc jeden esp pod czujniki a drugi pod wyświelczacz i po esp- now się komunikują. Czy wygodniej jest przez jeden esp.

Zawsze będzie wygodniej na jednym ESP bo wtedy nie musisz pisać kodu na drugie esp...😉 Jak już ogarniesz LCD i włączanie/ wyłączanie czujników dotykiem to pozostaje tylko kwestia przesłania paru(kilkunastu) bajtow co nie powinno Ci przysporzyć problemów

Powiem tak: dla mnie to żadne utrudnienie. Tyle że ja programowanie mam trochę opanowane... a sądząc po Twoich pytaniach możesz mieć z tym problem.

Najprostsze by było zrobienie całej logiki wraz z wyświetlaniem na jednym esp32, drugie (ew. kolejne) mogą służyć jako bezprzewodowe interfejsy do czujników. Jeśli komunikacja będzie tylko w jedną stronę - powinieneś sobie poradzić.

5 minut temu, Michal88 napisał:

w jaki sposób sensownie podpiąć wyświetlacz i czujniki pod piny esp

Np. zrobić jakąś prostą płytkę i polutować goldpiny? Może być uniwersalna...

Ja używam takich złączy.

• 2 tygodnie później...
Dnia 12.11.2022 o 10:56, matsobdev napisał:

@Michal88 Te przykręcane zielone "piny" to też możesz samodzielnie wlutować do płytki mikrokontrolera zamiast goldpinów.

No nie wiem czy dałbym radę to wlutować, aby nic nie zepsuć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...