Skocz do zawartości

Pomoc przy doborze osprzętu dla SIM800L

SOYER

Pomocna odpowiedź

Cześć chlopaki. Z racji mojej marnej wiedzy praktyczno-elektrycznej, bardzo proszę o pomoc w doborze i prawidłowym podłączeniu do modułu SIM800L mikrofonu i głośnika.

Całe urządzenie ma pełnić rolę domofonu wydzwaniającego na komórkę.

Tutaj datascheet dla sim800l.

Wiem, że mikrofon powinen być elektretowy, cokolwiek to oznacza, są dostępne jakieś moduły z takim mikrofonem i wzmacniaczem, ale czy się nadają?

Głośnik 8 Ohm, dowolny?

Jak to połączyć, jak zasilać? Mam na miejscu 12V, przetwornica to nie problem.

Z samym modułem miałem już doświadczenia przy moim projekcie centralki alarmowej, nie używałem tylko wraz z głośnikiem i mikrofkonem.

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych userów w elektronice praktycznej.

Screenshot_2022-10-31-20-12-07-506_com.google.android.apps.docs.jpg

Screenshot_2022-10-31-20-12-19-661_com.google.android.apps.docs.jpg

Edytowano przez SOYER

Elektretowy - jak masz stare popsute słuchawki albo takie które możesz popsuć, to już masz. A dalej jak na schemacie, sieć kondensatorów i co tam jeszcze jest. Moduł ma mic P i mic N, polaryzacja ma znaczenie. Minus na mikrofonie, jak testowałem kilka takich elektretów do modułu BT Audio to u mnie był zawsze podłączony do obudowy mikrofonu - będzie widać przy pinie. A zasilanie, to przetwornica ustawiona na 4 V, czy tam więcej ile się da tak racjonalnie maksymalnie, żeby dwa ampery wydoiła spokojnie. Dołożyć kondensatorów też nie zaszkodzi, pewnie tantalowe najlepiej. Niektóre moduły mają już duże kondziołki blisko na płytce. Spotkałem się z 100, 470 i 1000 uF. I lutować do padów, bez kabelków połączeniowych na goldpiny. Zależy gdzie to będzie umiejscowione, to zasięg - na dworze pewnie w plastikowej puszcze da radę bez anteny zewnętrznej.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.