Skocz do zawartości

Jak został dobrany rezystor bazowy w tranzystorze w tym przekaźniku?

Pomocna odpowiedź

39 minut temu, Arick720 napisał:

Z tymi 60 mA teraz mi wyszedł 

Zrzut ekranu 2022-11-02 182640.png

Jak Ube sie zmieni na 1V to wychodzi, ale z tego co teraz rozumiem to są one połączone w szereg?

Jesteś pewny że Ube wynosi aż 1.3v? Bo z rególy ten spadek dla zwykłych tranzystorów wynosi ~0.7v

(edytowany)

@ethanak Dobra chyba rozumiem, chodzi o Pull in i drop out, czyli prawo Ohma 3,75/70=0,053 A = 53mA. Czyli przy prądzie kolektora 60mA załączy się. Dobrze rozumiem? Proszę o potwierdzenie

Edytowano przez Arick720
(edytowany)
4 godziny temu, _LM_ napisał:

Chodzi o to aby był zapas dla różnych parametrów sterowania jak ewentualnych rozżutów tranzystorów jak i obciążenia. 

Rozumiem, że dobiera się mniejszą rezystancje, żeby był większy zapas, ale nie wiem dlaczego tak się robi.

Pomyślałem nad tym i czy to chodzi o to że dzięki mniejszej rezystancji tego rezystora, mamy większy prąd bazy, dzięki temu większy prąd kolektora, a skutkiem tego jest większa pewność na załączenie przy zmniejszonej becie lub napięciu sterującym?

Edytowano przez Arick720
  • Lubię! 1
(edytowany)
48 minut temu, Arick720 napisał:

a skutkiem tego jest większa pewność na załączenie przy zmniejszonej becie lub napięciu sterującym?

Dokładnie tak 🙂 chodzi o pewność działania kiedy przyjmiemy najgorszy możliwy scenariusz. Inna sprawa że prąd kolektora nie wzrośnie magicznie ponad to na co mu pozwala rezystancja cewki przekaźnika i napięcie zasilania. Jednak myślę że to akurat rozumiesz. 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Ten najgorszy przypadek to jest: niska beta tranzystora, obniżone napięcie sterujące, obniżone napięcie zasilania przekaźnika, parametry cewki przekaźnika, no i w mniejszym stopniu wpływ temperatury na złącze półprzewodnikowe. 

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...