Popularny post rubicki Napisano Listopad 24, 2022 Popularny post Udostępnij Napisano Listopad 24, 2022 (edytowany) Cześć! Przychodzę do was z bardzo prostym projektem ale bardzo przydatnym w warsztacie domowym - obrotowy stół wykorzystywany przeze mnie głównie do nakładania szpachli natryskowej i lakierowania. Początki projektu Projekt powstał ze względu na potrzebę aby równomiernie nakładać lakier bądź szpachlę na zeszlifowane, drukowane elementy. Oprócz obrotowego stołu, przydałoby się coś w rodzaju imadła do trzymania elementów. Tutaj z pomocą przyszedł gotowy projekt z serwisu printables (zdjęcie poniżej). Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie sprawdził jakie części mam na stanie . Potrzebny był mi silnik (oraz wstępnie Arduino do sterowania silnikiem, ale szybko zrezygnowałem z tego rozwiązania). Znalazłem silnik kątowy DAGU z przekładnią 48:1 4,5V (zdjęcie poniżej), więc projekt dostosowałem do tego komponentu. Części Lista podzespołów będzie raczej dość krótka: silniki kątowe DAGU - niestety nie znalazłem identycznego modelu - przedstawiony silnik różni się od tego z obrazka podwójnym wałem (można poprawić model pod podwójny wał), przewody połączeniowe, śrubki i nakrętki, łożysko 6001RS, filament PLA. Filament PLA/PETG - pełna dowolność. Przewody zazwyczaj każdy z nas ma jakieś na stanie. Mi zależało aby były zgodne z płytkami prototypowymi. Projekt elementów drukowanych Jak wspominałem wyżej, wykorzystałem gotowy projekt imadła ze strony printables. Projekt obrotowego stołu narysowałem w serwisie TinkerCAD. Podstawa ma dość specyficzny kształt. Zależało mi na tym, aby stół był stabilny (nawet do 1kg). Wykorzystałem koła zębate z projektu imadła (50% wielkości) i dzięki temu zaoszczędziłem dość sporo czasu. Na zdjęciach poniżej modele elementów ruchomego stołu. Sterowanie silnikiem Pierwotnie planowałem wykorzystać Arduino z mostkiem H, przełącznikiem i potencjometrem. Wszystko działało, ale według mnie byłby to przerost formy nad treścią. Zasilacz warsztatowy okazał się być dużo lepszą opcją - regulując napięcie reguluję prędkość obracania się stołu. Zasilacz warsztatowy również posiada wyłącznik , więc wykorzystywanie mikrokontrolera do tylko tych czynności byłoby przesadą . Wydruki Do wydrukowania elementów obudowy wykorzystałem poczciwego Endera-3 (zainteresowanym opowiem więcej o mojej "wersji" tej drukarki). Wysokość warstwy 0,2mm, wypełnienie 15%. Efekt końcowy Na poniższej grafice przedstawiam efekt końcowy projektu (połączony stół z projektem imadła). Edytowano Listopad 24, 2022 przez rubicki 6
Treker (Damian Szymański) Listopad 25, 2022 Udostępnij Listopad 25, 2022 Właśnie zatwierdziłem ten temat, więc jest on już widoczny publicznie. Zachęcam do udostępnia plików Twojej modyfikacji - może dzięki temu ktoś skorzysta i odtworzy ten projekt 2
rubicki Listopad 25, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 25, 2022 3 godziny temu, Treker napisał: Właśnie zatwierdziłem ten temat, więc jest on już widoczny publicznie. Zachęcam do udostępnia plików Twojej modyfikacji - może dzięki temu ktoś skorzysta i odtworzy ten projekt Pewnie, zbieram się do udostępnienia wszystkiego na thingiverse, ale mogę wszystko wrzucić tutaj
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »