Skocz do zawartości

Przycisk + 2 diody/lampki via bluetooth

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

nie mam w ogóle wiedzy w temacie arduino oraz programowania a tylko myślałem nad tym żeby się pobawić :). A bawić się dobrze jest od próby realizacji czegoś konkretnego i właśnie mam coś co bym potrzebował ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej informacji czy w ogóle to jest możliwe stąd ten temat i pytanie. 

Plan jest taki, że w jednym pomieszczeniu jest przycisk i w dwóch innych po dwóch diodach/lampkach - zielona i czerwona. Całość ma działać tak, że jeśli przycisk jest w pozycji '1' to w obu pomieszczeniach świeci się dioda zielona, jeśli przycisk z pozycji '2', w obu pomieszczeniach świeci się dioda czerwona. Komunikacja ma się odbywać via bluetooth lub inaczej bezprzewodowo (odległość około 2-3 metry przez ścianę beton) i ma działać na baterie (dowolne) ale trzeba przewidzieć miejsce na baterie i żeby to się jakoś cało trzymało. 

Czy takie coś jest możliwe do wykonania przy pomocy arduino? Ewentualnie czy jakoś inaczej tanim kosztem? 

Będę wdzięczny za każdą informację. 

Pozdrawiam.

schemat.png

@kifu witam na forum 🙂 Jeśli niezbędna jest łączność bezprzewodowa to pewni lepiej wykorzystać tutaj od razu moduły bazujące na ESP - poczytaj o tej platformie.

Ja też polecam tak jak @Treker moduły ESP...a to choćby dlatego że można wykorzystać protokół esp-now który może gadać z kilkoma urządzeniami (i ma dużo większy zasięg) bo w przypadku bluetooth niestety możesz tylko połączyć ze sobą tylko dwa urzadzenia...reszta to już pójdzie jakoś...ważna kwestia też ile kasy możesz wydać (łącznie z bateriami) i jak często będzie możliwość naładowania tych baterii

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Dziękuję za odpowiedzi.
Trochę poczytałem i to trochę jednak nie dla mnie chyba 😉 Budżetu nie miałem określonego, bo nie miałem bladego pojęcia z jakimi kosztami się to wiąże. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...