Matrix06 Napisano Grudzień 25, 2022 Udostępnij Napisano Grudzień 25, 2022 Cześć wszystkim Dopiero zaczynam swoją przygodę z arduino i jestem w trakcie wykonywania ćwiczeń z kursu Arduino 1. Zastanawiam się czy można z jednego wyjścia arduino podłączyć 2 diody led z rezystorami równoległe. Mi się wydaje że przy połączeniu równoległym prąd w obwodzie nie będzie za duży bo rezystory będą go ograniczać a w dodatku prąd w obwodzie będzie taki sam . Mam lekkie obawy przed tym żeby to sprawdzić czy taki układ zadziała bo z tego co pisze w kursie to zbyt duże prądy mogą uszkodzić arduino . Dlatego zwracam się do was o pomoc czy taki układ można tak podłączyć . Z góry dziękuję Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 26, 2022 Udostępnij Grudzień 26, 2022 Tak, można to zrobić, trzeba tylko pamiętać właśnie o tym, aby dobrać takie rezystory, które ograniczą prąd do bezpiecznej wartości. Jednak lepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie 1 rezystora i 2 diod połączonych szeregowo. Dlaczego? Ten temat został obszernie opisany w tym miejscu: https://forbot.pl/blog/jak-dobrac-rezystor-do-diody-rozne-metody-zasilania-led-id14482 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kaczakat Grudzień 26, 2022 Udostępnij Grudzień 26, 2022 Arduino to nie tylko UNO, jest wiele różnych typów, każdy uC ma podany w nocie maksymalny prąd dla pinu i dla całego uC łącznie, czasami wejściowy jest inny od wyjściowego, trzeba to sobie wygóglać dla swojej płytki. Dla przykładu UNO ma 20mA na pin i 200mA dla całego uC, a dla płytki 500mA, więc choć można teoretycznie zasilić 25 typowych led z UNO, to raczej wykorzystując tranzystory, jak 500mA popłynie przez uC to on się zamieni w źródło światła, na chwilę. Możesz podłączyć 10 led w ramach limitu na pin, jeśli wszystko dobrze dobierzesz będą świecić, albo jedną jakieś dużej mocy i upalić uC gdy przekroczysz max prąd. To nie jest kwestia "wydawania się", przy 1 led + rezystor dobranym na 5mA będzie prąd 5mA, 2 takie zestawy to 10mA, itd., więc nie jest tak, że prąd jest ten sam przy połączeniu równoległym. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Matrix06 Grudzień 26, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 26, 2022 Bardzo dziękuję za odpowiedź Dało mi to do myślenia Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »