Skocz do zawartości

Wybór programu do projektowania 3D(2D) na początek dla zupełnie początkującego...

Pomocna odpowiedź

Też jestem zdania, że najlepiej skupić się na jednym lub dwóch programach. Później nabiera się różnych nawyków z różnych programów co utrudnia korzystanie z nich. O Solid Edge wspomniałem ponieważ istnieje wersja dla hobbystów i uważam, że warto o niej wiedzieć.

1 godzinę temu, Sylba napisał:

Moja sugestia jest by skupić się na jednym programie. Może być to DSM, Fusion czy FreeCAD, nie ma na początku znaczenia, następnie trochę postudiować i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć...

32 minuty temu, Christophorus napisał:

Też jestem zdania, że najlepiej skupić się na jednym lub dwóch programach. Później nabiera się różnych nawyków z różnych programów co utrudnia korzystanie z nich. O Solid Edge wspomniałem ponieważ istnieje wersja dla hobbystów i uważam, że warto o niej wiedzieć.

I ja z wami Panowie się zgadzam 👍 dlatego skupiam się na DSM, tylko te exporty/importy bolą 😞 wczoraj trochę walczyłem w F360 i już mi nie pasują tam płaszczyzny...do każdej operacji inna...jak nimi kręcić we wszystkich osiach rozgryzdz nie mogę...w DSM mam jedną płaszczyznę, mam tą "kotwicę" którą mogę umieścić gdzie chce i mogę przewracać, obracać jak chcę...

8 godzin temu, farmaceuta napisał:

wczoraj trochę walczyłem w F360 i już mi nie pasują tam płaszczyzny...do każdej operacji inna...jak nimi kręcić we wszystkich osiach rozgryzdz nie mogę

To nie jest aż tak skomplikowane. W prawym górnym rogu ekranu znajduje się kostka, która pomaga pozycjonować widoki

Fusionkostka.png.0cf194e59198d59e16774318087c9028.png 

Po wybraniu widoku "Przód" zmieni się na taki

Fusionkostka_2.png.623e5a5c23710d86defad1ee0926653d.png

Teraz wybierając odpowiednią strrzałkę (trójkąt) możesz spojrzeć na swoje dzieło z góry, z dołu z lewej lub prawej strony. Gdy wybierzesz którąś krawędź, to spojrzysz na obiekt z ukosa.

Jeśli chciałbyś zmienić aktualny widok z góry lub z przodu oraz widok domowy, to po najechaniu na domek i PKM pokaże się menu kontekstowe, w którym możesz wybrać odpowiednie opcje.

Kostkamenu_2.thumb.png.aa063da4ae104ee780c06d469dd89fdf.png

• Pomogłeś! 1
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)

Też mogę polecić "design spark mechanical" dla zupełnie początkującego. Aktualnie działam w wersji 5, ponieważ może być "offline". Nie miałem nigdy do czynienia z modelowaniem 3d, ale w tym programie jest to naprawdę przyjazne. Zrzuty ekranu pochodzą z "bambu lab studio", ponieważ modele wyglądają tu ładniej.

jablko.jpgkolo.jpg

kwiatek.jpgradelkowanie.jpg

wkladka.jpg

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...