Skocz do zawartości

Wybór programu do projektowania 3D(2D) na początek dla zupełnie początkującego...

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam szanowne grono...mam pytanie odnośnie oprogramowania do do 3D dla początkującego...nie musi to być potężny kombajn a prościutki program, lecz taki w którym da się coś więcej zrobić niż trójkąt i serduszko w 2D...😜 (jestem zupełnie poczatkujacy) będę wdzięczny za pomoc...

Przydałaby się ankieta bo każdy zaproponuje to w czym pracuje, umie najlepiej obsługiwać xD to ja polecę fusion360 Od niedawna jest w polskiej wersji językowej za fee 😉

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Przydałaby się ankieta bo każdy zaproponuje to w czym pracuje, umie najlepiej obsługiwać xD to ja polecę fusion360 Od niedawna jest w polskiej wersji językowej za fee 😉

1 godzinę temu, Treker napisał:

Również polecam Fusion360 😉

No to 3x Fusion 360 😉 Ma chyba najwięcej opcji i jest najprzyjemniejszy na start... no i za free 😄 + PL

SolidWorks odpada, bo teraz wprowadzili licencję dla hobbystów za bodajże 100$/yr? (IIRC).

TinkerCad jest denerwujący... Zrobienie czegoś bardziej skomplikowanego niż kostka to 10x więcej czasu niż w Fusion'ie.

• Pomogłeś! 1

Z tym najprzyjemniejszym to ja bym uważał. Na początku wypróbowałem różne i projektowanie w OpenSCADzie było najszybsze i najprzyjemniejsze z uwagi na doskonale mi znany interfejs 🙂

No, ale to kwestia gustu..

• Lubię! 1

Jeśli chodzi o ograniczenia fusiona w wersji darmowej do użytku własnego: trzeba trochę pogrzebać w sklepie auto desk aby znaleźć tę opcję. Oraz ograniczenie w postaci dziesięciu otwartych projektów które można edytować. Uważam że to i tak nieźle w stosunku do jego możliwości.

• Lubię! 1
(edytowany)
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

to ja polecę fusion360

1 godzinę temu, Treker napisał:

Również polecam Fusion360 😉

49 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

No to 3x Fusion 360 😉 Ma chyba najwięcej opcji i jest najprzyjemniejszy na start... no i za free 😄 + PL

No już mi się ten program kilka razy obił o uszy/oczy..choć nigdy nie zgłębiłem nawet żadnych przykładów lub tutoriali...  

1 godzinę temu, ethanak napisał:

To jeszcze pytanie co tym będzie robione - bo może Blender? Albo jakiś specjalizowany program typu FaceGen3D...

Nic szałowego...jakas prostą obudowa na drukarkę (której jeszcze nie mam), jakieś kształty łukopodobne nie koniecznie w 3D...głównie to jakieś "matryce" które sobie wydrukuje na papierze a później wytnę element ze stali,drewna i etc...(na początek 😉)

Edytowano przez farmaceuta
1 minutę temu, ethanak napisał:

ATSD co rozumiesz przez "obudowa na drukarkę"?

Zaprojektowanie obudowy pod jakiś projekt Ardu i wydrukowanie na drukarce 3D lub zlecenie tego komuś, bo jak wspomniałem jeszcze tego sprzętu nie mam na stanie ...😢

(edytowany)

Jak dla mnie tu najlepszy będzie właśnie OpenSCAD - ostatnio było w DIY nawet.

A przy trzeciej obudowie docenisz customizer 🙂

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
20 minut temu, ethanak napisał:

A przy trzeciej obudowie docenisz customizer 🙂

Że tak zapytam łapczywie..cóż to takiego? Domyślam się że jakiś "przyspieszacz" w projektowaniu..🤔

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...