Sylba 19 marca Udostępnij 19 marca 8 godzin temu, farmaceuta napisał: robię prostokąt, wyciągam na ~5cm, zaznaczam górną powierzchnię do szkicu, rysuje okrąg, zaznaczam 'bez scalenia' i wyciągam na ~5cm...po tej operacji mam dalej jedną bryłę, ale jak łapie za walec i przenoszę to przenosi walec tak jak by ten był stworzony od dolnej powierzchni prostokąta, czyli ma z ~10cm...a prostokąt zostaje całkowicie wypełniony...dziwne zachowanie, a może nie dziwne tylko ja nie rozumiem takiej kombinacji? Rzeczywiście tak działa. Jeśli jednak najpierw utworzysz komponenty np. kostka i walec. Następnie, aktywujesz komponent kostka i tworzysz kostkę, Aktywujesz komponent walec i tworzysz walec na górnej powierzchni kostki. Teraz gdy przesuniesz walec, to będzie miał wielkość taką jaką utworzyłeś. 1
farmaceuta 19 marca Autor tematu Udostępnij 19 marca @Sylba to zapytam jeszcze przy okazji...jak wyczarować tak żeby przesunąć sobie bryłę od drugiej bryły na żądaną odległość? Coś w stylu tych współrzędnych kartezjańskich o których wczoraj wspomniałem...
Sylba 19 marca Udostępnij 19 marca (edytowany) Ta treść została wynagrodzona przez moderatora! Sylba otrzymał odznakę: "Za udzielenie wzorowej odpowiedzi" 10 godzin temu, farmaceuta napisał: jak wyczarować tak żeby przesunąć sobie bryłę od drugiej bryły na żądaną odległość? W zasadzie metoda przesuwania brył i komponentów w DSM jest taka sama. Proces nie jest trudny, ale opis długi. Jeśli konstruujesz urządzenie złożone z wielu części, to najlepiej od razu definiować te części jako komponenty. Mogą to być płytki, śruby, rurki - cokolwiek wymyślisz. Przykład: dwa komponenty walec i kostka (trzy widoki skośny z góry, od frontu i z góry). Do przesuwania korzystasz z funkcji przesuń i narzędzi: wybierania komponentu , kotwicy oraz obiektu docelowego Aktywujesz projekt narzędziem wybierz komponent wybierasz walec. W środku ciężkości walca pojawi się układ współrzędnych (trzy strzałki i trzy łuki ze strzałkami) Teraz narzędziem kotwica wskazujesz obiekt charakterystyczny w wybranym komponencie, który wykorzystasz do pozycjonowania. Ja wskazałem dolną podstawę walca co spowodowało przesunięcie układu współrzędnych do środka podstawy. Następnie sprawdzasz czy masz aktywne narzędzie przesuń komponent i korzystając z narzędzia wskaż obiekt docelowy wskazujesz miejsce w który środek podstawy walca ma się znaleźć. Obiektem może być charakterystyczny punkt drugiego komponentu np. narożnik lub punkt narysowany na ścianie komponenty. Po wskazaniu obiektu komponent jest przesuwany w wybrane miejsce. Przy pomocy strzałek może jeszcze przesuwać komponent lub obracać lub np. kopiować i umieszczać kopie w innych miejscach, DSM to darmowy program o całkiem sporych możliwościach. Żeby sprawnie tworzyć modele trzeba poświęcić sporo czasu na poznanie funkcji, metod modelowania i nabrania wprawy. Polecam liczne tutoriale na YT, także po polsku i życzę dużo cierpliwości przy modelowaniu. Edytowano 19 marca przez Sylba 1 1
farmaceuta 19 marca Autor tematu Udostępnij 19 marca @Sylba bardzo Ci dziękuję za tak obszerne odpowiedzi (wiem że zrobienie takiego posta chwilę zajmuje) tak że dzięki za poświęcony czas...co do tutoriali na YT to oczywiście przerabiam, nawet na liście mam już 43 filmiki o różnej tematyce DSM, takie bardzo praktyczne filmiki, no ale wiadomo, czasem czegoś zabraknie w tych informacjach... stąd moje gnębienie twojej osoby a co do cierpliwości to jak najbardziej masz rację trochę jest potrzeba zwłaszcza jak robi się coś bardziej skomplikowanego niż kostka...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »