Skocz do zawartości

Wybór programu do projektowania 3D(2D) na początek dla zupełnie początkującego...

Pomocna odpowiedź

Dnia 28.12.2022 o 21:12, keram167 napisał:

@farmaceuta 

DesignSpark Mechanical 

Mógłbyś @keram167 powiedzieć czy się da i jak obracać elementem w trzech płaszczyznach za pomocą touthpada na laptopie? Bo za cholerę mi nie wychodzi...raz mi się udało jak przestawić w "Z" i nie wiem jak tego dokonałem 🤔

2 godziny temu, keram167 napisał:

Czuję się wywołany do tablicy 😄. Da się używać touchpada ale mówiąc szczerze jest to dosyć upierdliwe.

Czuje się wywołany: polecam spacemouse, ale to już dość drogi wydatek do realizacji jak będziesz dość sporo projektować 😉 

• Lubię! 2

20 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Czuje się wywołany: polecam spacemouse, ale to już dość drogi wydatek do realizacji jak będziesz dość sporo projektować 😉 

Na przykład taki ? https://www.x-kom.pl/p/432179-manipulator-3dconnexion-spacemouse-compact.html 

Ale przy sporadycznym projektowaniu spokojnie wystarczy gryzoń z Logitecha za 49 Pe-eL-eNów 😅 .  @H1M4W4R1 masz rację co do wygody używania spacemouse-a na dłuższą metę ale @_LM_ ma rację co do ceny - toż to rozpusta finansowa 😔

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
1 minutę temu, keram167 napisał:

ma rację co do ceny - toż to rozpusta finansowa 😔

Często idzie wyhaczyć za 500,- wersję pro z demobilu z firm. Ale ogólnie knobek + klawiatura wychodzi lepiej na start.

2 minuty temu, keram167 napisał:

Tak to dobry przykład jak wydać 750 PLN i być z tego akceptowalnie zadowolonym 😉 

• Lubię! 1
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Chodziło mi kiedyś po głowie aby samemu sobie taki gadżet zrobić bo ceny fabrycznych to jest nieporozumienie

@_LM_ To musimy być bardzo grzeczni a za rok poprosić naszego forumowego Świętego Mikołaja, Szefa Wszystkich Szefów, Kolegę @Treker -a o taki gadżet pod choinkę 🎄 - mi wystarczy taki z demobilu 😀.

@_LM_ Pytałeś o takie combo ( joystick + enkoder ) używane przy rysowaniu w programach CAD ? Czy też o to, czy takie połączenie w ogóle występuje w "przyrodzie" ? 🤔

2 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Tak to dobry przykład jak wydać 750 PLN i być z tego akceptowalnie zadowolonym

W pracowni komputerowej na UTP pojawiło się coś takiego kiedyś, ale nas tego nie uczono, sami się bawiliśmy xD Przynajmniej ciężkie i sprawiające wrażenie solidnego.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...