Skocz do zawartości

Czy znacie narzędzie/oprogramowanie do testowania systemów Iot wirtualnie?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Odkryłem ostatnio Wokwi i całkiem mi się spodobał chociaż zbyt dużo akurat z niego nie skorzystałem na razie. Planuję zrobić mały projekt Iot i pomyślałem że może mógłbym stworzyć prototyp właśnie tam ale szybko odkryłem spore ograniczenia tego narzędzia. Zdaje się być naprawdę fajnym programem ale zdecydowanie nie stworzonym do Iot, no chyba że przeoczyłem funkcję pozwalającą dodać i zaprogramować kilka mikrokontrolerów razem z komunikacją. Czy znacie coś co byłoby tutaj przydatne? Istnieje coś takiego? Jeżeli nie to chyba powinno 😉

@morteusz raczej nie spodziewałbym się żadnych świetnych rozwiązań w tym zakresie. Kwestia też tego co dokładnie masz na myśli pod hasłem IoT i jakie mikrokontrolery chciałbyś w taki sposób symulować. Mowa o Arduino?

Może takie podejście rzeczywiście jest najlepsze dlatego już teraz zamawiam zestaw startowy przydasiów i tego typu pierduletów żebym mógł projekt przetestować na uniwersalnych komponentach zanim zdecyduje się na zamówienie dedykowanego sprzętu. Taki wokwi został raczej stworzony nie do wirtualnego prototypowania układów tylko do zaznajomienia się z jakimś czujnikiem bez posiadania go.

(edytowany)

No i żaden z symulatorów/emulatorów nie zastąpi Ci radochy kiedy urządzenie zaczyna pracować, ani też nie odda Ci swądu zwęglonych elementów kiedy coś idzie nie tak 😛 

Edytowano przez _LM_
3 godziny temu, _LM_ napisał:

kiedy nie działa jakiś kawałek kodu to testować małymi porcjami na kompilatorach online.

Co masz na myśli pisząc "na kompilatorach online"? 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...