Skocz do zawartości

Niesprawne klony Mega 2560 ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Chyba jeszcze nie było o tym na forum - chodzi o wersje klonów mega 2560 pro bez kilku elementów. Wg sprzedawcy wersja 'B' to równoprawna wersja , niestety nie jest to zgodne z prawdą. 879985811_Zrzutekranu2023-01-04192657.thumb.jpg.d47c469541b398e48a59db1067313f37.jpg  Przesyłanie szkiców to wielka masakra , trzeba kombinować z odłączaniem USB , zamykaniem i ponownym otwieraniem Arduino IDE,  resetowaniem podczas wgrywania - generalnie można się wściec.  Na szczęście mam drugą wersje na dużej płytce i tam to samo wgrywa się bezproblemowo. 

Zrobiłeś fotkę ziemniakiem i nie wiadomo o co chodzi. Chipy USB są takie same? Bo jak są różne, to może dlatego nie ma kwarcu, bo są mostki USB-UART nie wymagające kwarcu. Natomiast mogą nie lubić niektórych prędkości komunikacji, są za duże błędy transmisji, trzeba zmienić prędkość bootloadera.

(edytowany)

To nie moje fotki tylko chińczyka  z tej aukcji ( obie płytki od niego) - sprzedaje jedne i drugie :

aliexpress

edit:

nazwa chipu z wersji B - zeskrobana 😀

Edytowano przez OLi_m
(edytowany)
2 godziny temu, OLi_m napisał:

879985811_Zrzutekranu2023-01-04192657.thumb.jpg.d47c469541b398e48a59db1067313f37.jpg

Wersja B nie ma kwarcu 12MHz dla CH340G... Więc delikatnie mówiąc masz przeje***e 😄 Kup jakiś kwarc SMD 12MHz w HC49 i powinno być OK, tylko sprawdź czy kondensatory są wlutowane, jak nie to jeszcze kondensatory dochodzą...

Bez kwarcu CH340G jest bardziej losowe niż 555 w niestabilnej temperaturze...

NVM. Wersja B ma CH340C... teoretycznie powinien działać poprawnie, ale ktoś mógł się walnąć i dać tam 340G

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
(edytowany)

Chyba miałeś pecha i chińczyk cię w konia robi. Nie widziałem CH340 z wewnętrznym oscylatorem, jakby to działało to by tych kwarców do Arduino nie dawali.
Ja mam płytkę klona z chipem Holtek i on nie ma kwarcu faktycznie:

image.png.649967459b24e5a38ab3584f3050139b.png

Wyglądają identycznie, oba Arduino to klony klonów nie warte 2$, ale ten z chipem CH340 ma swój kwarc 12MHz.

image.thumb.png.8240710e681adf31cc25a160557643d6.png

Jest więcej chipów bez kwarcu, sprawdź czy w ogóle zainstalował się ten chip bez żadnych pytajników i znaczków, jak już coś wgrasz czy przy prędkości typowej dla bootloadera -115200 lub 57k nie robi krzaków w terminalu.

Edytowano przez kaczakat
  • Lubię! 1
42 minuty temu, kaczakat napisał:

Nie widziałem CH340 z wewnętrznym oscylatorem

Istnieją, bo miałem taki chip w rękach, tylko są droższe niż CH340G. Rodzina CH340 to cała armia chipów, z której większość odpowiada za komunikację USB<->UART. CH340C jest tego przykładem, ale raczej bym obstawiał, że chińczyk liczył na farta, że chip jest dobrej jakości CH340G (też mają wbudowane oscylatory, ale zwykle nie są one sprawne, z tego powodu wymagają zewnętrznego zegara). Raczej nikt nie projektowałby układu, który mają tylko po to by wyciąć z niego funkcjonalność. Prawdopodobnie po prostu są to odrzuty z CH340C, których zegar nie działa poprawnie.

• Lubię! 1

Właściwie czarna płytka po lewej ma kwarc SMD, zielona to inny układ HOLTEKa. A wgl po co kupować te chińskie szajsy jak już na starcie co najmniej 20% ich dziadostwa to jest odrzut. 

• Lubię! 1
8 godzin temu, _LM_ napisał:

Właściwie czarna płytka po lewej ma kwarc SMD

Pokazałem oba chipy dla porównania, czarna płytka ma CH340 i oczywiście kwarc, poza tym obie działają OK, jakoś ciągle mi się trafiają te z puli tych 80%, FTDI też nie ma kwarcu ale wygląda inaczej, no i jest drogi, więc chińczyk, który żałuje kwarcu na pewno by go tam zamiennie nie wrzucił.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...