Skocz do zawartości

Arduino uno nie jest wykrywane przez menadżer urządzeń


war301

Pomocna odpowiedź

Witam

Mam problem z arduino uno ,działa wykonuję się program i świeci dioda L ciągłym sygnałem ale laptop nie wykrywa urządzenia na żadnym porcie ani na nieznanym urządzeniu na innych laptopach też występuję ten sam problem, przewód działa normalnie . Piszę ze względu ,że widziałem podobny post i gdy pierwszym razem mi się klon zepsuł posłuchałem się rady i uznałem że zepsułem ale teraz po 2 dniach z oryginalnym stało się to samo wszystkie elementy podłączam według schematu i nie wiem czy to moją wina czy może coś z softem , dosłownie nic nie zmieniałem w układzie "działał" po godzinie zabrałem się znów i nie wykrywa proszę o pomoc to już druga taka sytuacja 😄

  • Lubię! 1
Link do komentarza
Share on other sites

Testowałem inny kabel i komputer ,układ działał nic w nim nie zmieniałem po ponownym podłączeniu po krótkiej przerwie i dioda L zaczęła się świecić ciągłym sygnałem ,a urządzenie przestało być wykrywane przez komputer .

Link do komentarza
Share on other sites

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Urządzenie działało poprawnie i wtedy wgrałem program , po ponownym podłączeniu do laptopa (bez zmiany układu) przestało mi wykrywać arduino ale algorytm nadal się wykonywał ,który był w pamięci .

 

Link do komentarza
Share on other sites

Czyli temat Twojego postu powinien brzmieć nie "Arduino Uno nie jest wykrywane.." lecz "Arduino UNO przestało być wykrywane", a to różnica. Może warto więc pokazać program, który najpewniej jest winowajcą?

 

PS. Porozbierałbym wszystko i z "gołym" Arduino wrócił do przykładu BLINK.

Edytowano przez Belferek
Link do komentarza
Share on other sites

Ale pisałem ,że nie mogę nic wgrać do arduino bo go nie wykrywa na laptopie jak z resztą i klonem 🙃 to jak mam wrócić do przykładu BLINK ? oto program :

// include the library code:
#define sensorPin A1
#include <LiquidCrystal.h>
#include <Servo.h> 

Servo myservo;        // create servo object to control a servo
int pos = 0;          // variable to store the servo position                          
int potpin = A0;        // analog pin used to connect the potentiometer
int val;                    // variable to read the value from the analog pin 
int przekaznik1 = 2;                    //przekaznik1 podłączamy do pinu 2
int przycisk1 = 4;                      //przycisk1 podłączamy do pinu 9
bool sp1 = true;                        //zmienna boolowska sp1 do steowania stanem przekaznika1
LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);  // initialize the library with the numbers of the interface pins


void setup() {
  Serial.begin(9600);
  pinMode(przekaznik1, OUTPUT);       //przekaznik1 jako wyjście
  pinMode(przycisk1, INPUT_PULLUP);   //przycisk1 jako wejście z programowym pull-upem
  digitalWrite(przekaznik1, HIGH);    //stan początkowy przekaznika1 wysoki
  myservo.attach(10);                  // attaches the servo on pin 9 to the servo object
  
  set up the LCD's number of columns and rows: 
  lcd.begin(16, 2);
  lcd.print("Miernik Swiatla");
  lcd.setCursor(0, 1);
  lcd.print("JASNOSC");
  lcd.setCursor (14, 1);
  lcd.print("%");
}

void loop() {
  int reading = analogRead(sensorPin);// Get a reading from the temperature sensor:
  float voltage = reading * (5000 / 1024.0);// Convert the reading into voltage:
  float temperature = voltage / 10;    // Convert the voltage into the temperature in degree Celsius:
  // Print the temperature in the Serial Monitor:
  Serial.print(temperature);
  Serial.print(" \xC2\xB0"); // shows degree symbol
  Serial.println("C");

  delay(1000); // wait a second between readings
  int sensorValue = analogRead(A0);
  float swiatlo = sensorValue * (100.0 / 1023.0);
  // set the cursor to column 0, line 1
  // (note: line 1 is the second row, since counting begins with 0):
  // lcd.setCursor(8, 1);
  // // print the number of seconds since reset:
  // lcd.print(swiatlo);
  //   // Convert the analog reading (which goes from 0 - 1023) to a voltage (0 - 5V):
  delay (500);

  if(digitalRead(przycisk1) == 0)   //jezeli przycisk1 zostal wcisniety:
  {
  sp1=!sp1;                         //zaneguj zmienną sp1
  digitalWrite(przekaznik1, sp1);   //stan przekaźnika ustaw taki jak jest stan sp1
  delay(150);
  
  for (pos = 0; pos <= 180; pos += 1) { // goes from 0 degrees to 180 degrees
    // in steps of 1 degree
    myservo.write(pos);              // tell servo to go to position in variable 'pos'
    delay(15);                       // waits 15 ms for the servo to reach the position
  }                         //odczekaj 150ms 
  }
  
  
  // val = analogRead(potpin);            // reads the value of the potentiometer (value between 0 and 1023)
  // val = map(val, 0, 1023, 0, 180);     // scale it for use with the servo (value between 0 and 180)
  // myservo.write(val);                  // sets the servo position according to the provided value 
  // delay(15);                           // waits for the servo to get there 
}

 

Link do komentarza
Share on other sites

14 minut temu, war301 napisał:
set up the LCD's number of columns and rows:

I ten program udało Ci się wgrać do Arduino? Mam wątpliwości gdy patrzę na tę linijkę jak wyżej. Jeżeli program działa to powinieneś widzieć komunikaty w monitorze portu szeregowego. Pojawiają się one?

Edytowano przez Belferek
Link do komentarza
Share on other sites

(edytowany)

sorry od komentowałem całość to był akurat komentarz 😅 a zmieniłem później kod chciałem odwzorować kod co był przy problemie .

  // set the cursor to column 0, line 1
  // (note: line 1 is the second row, since counting begins with 0):
  // lcd.setCursor(8, 1);
  // // print the number of seconds since reset:
  // lcd.print(swiatlo);
  //   // Convert the analog reading (which goes from 0 - 1023) to a voltage (0 - 5V):

w razie czego jeszcze tu 4 i 5 linijka też nie była komentarzem .

Edytowano przez war301
Link do komentarza
Share on other sites

A co mówi monitor portu szeregowego? Pewnie nic ale zobacz.

Sprawdź połączenia, zmień kabel USB, na LCD cokolwiek się wyświetla, potencjometry, serwo, przekaźnik działają? Odłącz Arduino, uruchom ponownie komputer .....

 

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1
Link do komentarza
Share on other sites

11 minut temu, Belferek napisał:

Sprawdź połączenia, zmień kabel USB, na LCD cokolwiek się wyświetla, potencjometry, serwo, przekaźnik działają? Odłącz Arduino, uruchom ponownie komputer .....

PS. Woltomierzem możesz sprawdzić czy masz +5V i +3.3V

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1
Link do komentarza
Share on other sites

(edytowany)

Otóż tak rozpiszę to najprościej jak potrafię 🙂.

Miałem układzik jak wyżej podłączyłem go do laptopa i ładnie pięknie wszystko śmigało .

Po ponownym podejściu do projektu i podłączeniu układu(bez zmian) z arduino do laptopa przestało go nagle wykrywać ,lecz urządzenie otrzymując zasilanie wykonywało algorytm z pamięci wykonując wszystko to co było zaprogramowane czyli wykonując pracę servo i za pomocą przycisku sterować przekaźnikiem z odczytem stanu oświetlenia na czujniku wyświetlając pomiar na lcd sterowanie za pomocą potencjometru natężeniem światła na lcd również , te intuicyjne rzeczy typu inny kabel i komputer ,restart mojego arduino jak i komputera , sprawdzanie ścieżek układu   dawały ten sam rezultat bez powodu nie zawracałbym wam tu głowy 🙂. Pisałem w pierwszym poście ,że widziałem u was podobny przypadek i osoba powiedziała że to się zdarza bardzo rzadko ze względu czego jak mi się klon zepsuł nie podejmowałem próby naprawy ani innych rozwiązań tylko kupiłem oryginał jednak po 1 -2 dniach to samo na oryginalnym się stało , więc zaczynam się zastanawiać właśnie czy to nie soft czy komponent przepalony lub może kod ?

Jak będę u siebie sprawdzę multimetrem tak z ciekawości :).

Edytowano przez war301
Link do komentarza
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.