war301 Napisano Styczeń 5, 2023 Udostępnij Napisano Styczeń 5, 2023 Witam Mam problem z arduino uno ,działa wykonuję się program i świeci dioda L ciągłym sygnałem ale laptop nie wykrywa urządzenia na żadnym porcie ani na nieznanym urządzeniu na innych laptopach też występuję ten sam problem, przewód działa normalnie . Piszę ze względu ,że widziałem podobny post i gdy pierwszym razem mi się klon zepsuł posłuchałem się rady i uznałem że zepsułem ale teraz po 2 dniach z oryginalnym stało się to samo wszystkie elementy podłączam według schematu i nie wiem czy to moją wina czy może coś z softem , dosłownie nic nie zmieniałem w układzie "działał" po godzinie zabrałem się znów i nie wykrywa proszę o pomoc to już druga taka sytuacja 😄 ? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 5, 2023 Udostępnij Styczeń 5, 2023 @war301 witam na forum. Czy testowałeś z innym przewodem USB i/lub na innym komputerze? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
war301 Styczeń 6, 2023 Autor tematu Udostępnij Styczeń 6, 2023 Testowałem inny kabel i komputer ,układ działał nic w nim nie zmieniałem po ponownym podłączeniu po krótkiej przerwie i dioda L zaczęła się świecić ciągłym sygnałem ,a urządzenie przestało być wykrywane przez komputer . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
war301 Styczeń 6, 2023 Autor tematu Udostępnij Styczeń 6, 2023 to jest układ który jest podłączony, u mnie nie było na przycisku rezystora i przy anodzie na wyświetlaczu ,czy przez to mogła być sytuacja gdzie był stan nadprądowy ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Belferek Styczeń 6, 2023 Udostępnij Styczeń 6, 2023 Dnia 5.01.2023 o 14:13, war301 napisał: arduino uno ,działa wykonuję się program To ciekawe jak ten program wgrałeś skoro moduł nie jest wykrywany? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
war301 Styczeń 6, 2023 Autor tematu Udostępnij Styczeń 6, 2023 Urządzenie działało poprawnie i wtedy wgrałem program , po ponownym podłączeniu do laptopa (bez zmiany układu) przestało mi wykrywać arduino ale algorytm nadal się wykonywał ,który był w pamięci . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Styczeń 6, 2023 Udostępnij Styczeń 6, 2023 (edytowany) Czyli temat Twojego postu powinien brzmieć nie "Arduino Uno nie jest wykrywane.." lecz "Arduino UNO przestało być wykrywane", a to różnica. Może warto więc pokazać program, który najpewniej jest winowajcą? PS. Porozbierałbym wszystko i z "gołym" Arduino wrócił do przykładu BLINK. Edytowano Styczeń 6, 2023 przez Belferek Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
war301 Styczeń 6, 2023 Autor tematu Udostępnij Styczeń 6, 2023 Ale pisałem ,że nie mogę nic wgrać do arduino bo go nie wykrywa na laptopie jak z resztą i klonem 🙃 to jak mam wrócić do przykładu BLINK ? oto program : // include the library code: #define sensorPin A1 #include <LiquidCrystal.h> #include <Servo.h> Servo myservo; // create servo object to control a servo int pos = 0; // variable to store the servo position int potpin = A0; // analog pin used to connect the potentiometer int val; // variable to read the value from the analog pin int przekaznik1 = 2; //przekaznik1 podłączamy do pinu 2 int przycisk1 = 4; //przycisk1 podłączamy do pinu 9 bool sp1 = true; //zmienna boolowska sp1 do steowania stanem przekaznika1 LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2); // initialize the library with the numbers of the interface pins void setup() { Serial.begin(9600); pinMode(przekaznik1, OUTPUT); //przekaznik1 jako wyjście pinMode(przycisk1, INPUT_PULLUP); //przycisk1 jako wejście z programowym pull-upem digitalWrite(przekaznik1, HIGH); //stan początkowy przekaznika1 wysoki myservo.attach(10); // attaches the servo on pin 9 to the servo object set up the LCD's number of columns and rows: lcd.begin(16, 2); lcd.print("Miernik Swiatla"); lcd.setCursor(0, 1); lcd.print("JASNOSC"); lcd.setCursor (14, 1); lcd.print("%"); } void loop() { int reading = analogRead(sensorPin);// Get a reading from the temperature sensor: float voltage = reading * (5000 / 1024.0);// Convert the reading into voltage: float temperature = voltage / 10; // Convert the voltage into the temperature in degree Celsius: // Print the temperature in the Serial Monitor: Serial.print(temperature); Serial.print(" \xC2\xB0"); // shows degree symbol Serial.println("C"); delay(1000); // wait a second between readings int sensorValue = analogRead(A0); float swiatlo = sensorValue * (100.0 / 1023.0); // set the cursor to column 0, line 1 // (note: line 1 is the second row, since counting begins with 0): // lcd.setCursor(8, 1); // // print the number of seconds since reset: // lcd.print(swiatlo); // // Convert the analog reading (which goes from 0 - 1023) to a voltage (0 - 5V): delay (500); if(digitalRead(przycisk1) == 0) //jezeli przycisk1 zostal wcisniety: { sp1=!sp1; //zaneguj zmienną sp1 digitalWrite(przekaznik1, sp1); //stan przekaźnika ustaw taki jak jest stan sp1 delay(150); for (pos = 0; pos <= 180; pos += 1) { // goes from 0 degrees to 180 degrees // in steps of 1 degree myservo.write(pos); // tell servo to go to position in variable 'pos' delay(15); // waits 15 ms for the servo to reach the position } //odczekaj 150ms } // val = analogRead(potpin); // reads the value of the potentiometer (value between 0 and 1023) // val = map(val, 0, 1023, 0, 180); // scale it for use with the servo (value between 0 and 180) // myservo.write(val); // sets the servo position according to the provided value // delay(15); // waits for the servo to get there } Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Styczeń 6, 2023 Udostępnij Styczeń 6, 2023 (edytowany) 14 minut temu, war301 napisał: set up the LCD's number of columns and rows: I ten program udało Ci się wgrać do Arduino? Mam wątpliwości gdy patrzę na tę linijkę jak wyżej. Jeżeli program działa to powinieneś widzieć komunikaty w monitorze portu szeregowego. Pojawiają się one? Edytowano Styczeń 6, 2023 przez Belferek Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
war301 Styczeń 6, 2023 Autor tematu Udostępnij Styczeń 6, 2023 (edytowany) sorry od komentowałem całość to był akurat komentarz 😅 a zmieniłem później kod chciałem odwzorować kod co był przy problemie . // set the cursor to column 0, line 1 // (note: line 1 is the second row, since counting begins with 0): // lcd.setCursor(8, 1); // // print the number of seconds since reset: // lcd.print(swiatlo); // // Convert the analog reading (which goes from 0 - 1023) to a voltage (0 - 5V): w razie czego jeszcze tu 4 i 5 linijka też nie była komentarzem . Edytowano Styczeń 6, 2023 przez war301 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Styczeń 6, 2023 Udostępnij Styczeń 6, 2023 (edytowany) A co mówi monitor portu szeregowego? Pewnie nic ale zobacz. Sprawdź połączenia, zmień kabel USB, na LCD cokolwiek się wyświetla, potencjometry, serwo, przekaźnik działają? Odłącz Arduino, uruchom ponownie komputer ..... Edytowano Styczeń 6, 2023 przez Belferek 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
war301 Styczeń 6, 2023 Autor tematu Udostępnij Styczeń 6, 2023 Ale jak mam użyć monitor portu szeregowego jak arduino nie jest wykrywane przez laptopa ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Styczeń 6, 2023 Udostępnij Styczeń 6, 2023 (edytowany) 11 minut temu, Belferek napisał: Sprawdź połączenia, zmień kabel USB, na LCD cokolwiek się wyświetla, potencjometry, serwo, przekaźnik działają? Odłącz Arduino, uruchom ponownie komputer ..... PS. Woltomierzem możesz sprawdzić czy masz +5V i +3.3V Edytowano Styczeń 6, 2023 przez Belferek 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
war301 Styczeń 6, 2023 Autor tematu Udostępnij Styczeń 6, 2023 (edytowany) Otóż tak rozpiszę to najprościej jak potrafię 🙂. Miałem układzik jak wyżej podłączyłem go do laptopa i ładnie pięknie wszystko śmigało . Po ponownym podejściu do projektu i podłączeniu układu(bez zmian) z arduino do laptopa przestało go nagle wykrywać ,lecz urządzenie otrzymując zasilanie wykonywało algorytm z pamięci wykonując wszystko to co było zaprogramowane czyli wykonując pracę servo i za pomocą przycisku sterować przekaźnikiem z odczytem stanu oświetlenia na czujniku wyświetlając pomiar na lcd sterowanie za pomocą potencjometru natężeniem światła na lcd również , te intuicyjne rzeczy typu inny kabel i komputer ,restart mojego arduino jak i komputera , sprawdzanie ścieżek układu dawały ten sam rezultat bez powodu nie zawracałbym wam tu głowy 🙂. Pisałem w pierwszym poście ,że widziałem u was podobny przypadek i osoba powiedziała że to się zdarza bardzo rzadko ze względu czego jak mi się klon zepsuł nie podejmowałem próby naprawy ani innych rozwiązań tylko kupiłem oryginał jednak po 1 -2 dniach to samo na oryginalnym się stało , więc zaczynam się zastanawiać właśnie czy to nie soft czy komponent przepalony lub może kod ? Jak będę u siebie sprawdzę multimetrem tak z ciekawości :). Edytowano Styczeń 6, 2023 przez war301 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Styczeń 6, 2023 Udostępnij Styczeń 6, 2023 To teraz rozumiem nic nie działa? A jak tam +5V i +3.3V po odłączeniu wszystkiego? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »