Skocz do zawartości

Arduino uno nie jest wykrywane przez menadżer urządzeń

Pomocna odpowiedź

Jeśli układ nagle przestał działać to najlepiej: odłącz wszystko od Arduino i podczas wgrywania programu (w różnych momentach) naciskaj przycisk RESET na płytce Arduino.

3 godziny temu, war301 napisał:

Ale pisałem ,że nie mogę nic wgrać do arduino bo go nie wykrywa na laptopie jak z resztą i klonem 🙃

Układ (arduino) działa tylko nie mogę wgrać następnego programu ,ponieważ laptop nie wykrywa urządzenia w menadżerze .Aktualnie sprawdziłem piny na klonie i oryginalnym bo w obu przypadkach spotkał je ten sam los ,dlatego wkurzam się bo nie wiem czego to wina .  

(edytowany)

No to trudna sprawa. Jak wypróbowałeś kilka kabli USB i nie ma jakiegokolwiek efektu to nie wiem co Ci doradzić. Ostatnio jedna z koleżanek dopiero przy 7-mym kablu zanotowała sukces.

Edytowano przez Belferek

Kolejna zepsuta płytka, dziwnym trafem pracująca w parze z przekaźnikiem. Do silniczków, przekaźników, cewek itp. lepiej używać osobnego zasilania, rozkazy przekazywać przez optoizolację. Teraz trzeba wykonać diagnostykę układu elektronicznego płytki, by dojść, co tam się upaliło.

Na początek programator i próba odczytu uC Atmega328P, czy w ogóle się resetuje i odpowiada do programatora. Na oryginalnym Arduino to samo możesz zrobić z tym małym chipem od UART, to też jest uC AVR.

• Lubię! 1
2 godziny temu, Treker napisał:

czy Twój moduł z przekaźnikiem ma faktycznie na sobie diodę prostownicza

ta nie ma dokładnego opisu na komponencie ale z tego co widzę jest oznaczona jako D-dioda na płytce 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...