Skocz do zawartości

Stacja pogodowa VFD- błąd biblioteki w kodzie

Kuba83

Pomocna odpowiedź

Witam!

Od kilkunastu miesięcy walczę z tym układem i kodem

https://www.hackster.io/mircemk/easiest-way-to-connect-any-vfd-serial-display-to-arduino-14bb8b

Mam odpowiedni wyświetlacz, bibliotekę no BA63-1 czy Fujitsu VF60 zawsze można dorzucić(te wyświetlacze POS są dość paskudne w konfiguracji i łatwo coś spalić- jeden VF60 już poszedł🚮).

Problem mam z biblioteką #include <DS3231.h>, wywala mi błąd przy kompilacji, związany z tym DS3231 rtc(SDA, SCL);......czy trzeba "specjalną" bibliotekę ściągnąć?

Czy to można jakoś rozwiązać, na przykład oznaczając numery pinów dla I2C?

Problem znany i trochę pisze w sieci o tym błędzie 

https://www.google.com/search?q=No+matching+function+for+call+to+'DS3231%3A%3ADS3231(const+uint8_t%26%2C+const+uint8_t%26)&rlz=1C1YTUH_plPL1026PL1026&ei=2anAY5nRMbCX9u8Py6yjKA&oq=DS3231+rtc(SDA%2C+SCL)%3B&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQARgDMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADSgQIQRgASgQIRhgAUABYAGCnHGgBcAF4AIABAIgBAJIBAJgBAMgBB8ABAQ&sclient=gws-wiz-serp

Biblioteki VFD są na przykład takie

https://github.com/MrTransistorsChannel/NixdorfVFD

Mam jeszcze Epson DM-D210, zasilanie 24V nie problem- są tanie przetwornice

https://github.com/playfultechnology/arduino-VFD-RS232

Czyli coś idzie ugryźć, ten VF60 chwilę działał na bibliotece SoftwareSerial i Arduino UNO, niestety w pewnym momencie brak snu swoje zrobił i wpiąłem RX kontrolera VFD(3,3V) pod pin Arduino(5V) i wyświetlacz poszedł na złom, tym razem użyję konwertera MAX232 i wejścia RS-232 w VFD.

Tu jest pinout lewego gniazda w VF60

https://github.com/ggajoch/vf60-vfd-display

Ale pomóżcie mi z tym błędem w kodzie, dlaczego on jest i jaka powinna być składnia dla tej biblioteki?

Nie jestem informatykiem, latami siedziałem w analogu i lampowych układach.....jednak trzeba pójść do przodu, tak samo nie idzie jeździć Polonezem czy Żukiem albo używać rozpadającego się komputera z Windows XP czy nawet 7 i logować się do banku przez dziurawą jak sito , przeglądarkę.

Mam już dość psucia sprzętu, strat, smrodu palonej elektroniki i zarwanych nocy nad jakimś kodem Arduino, żeby znaleźć błąd....robiłem zegarek na NIXIE LC-516(kupowałem NOS-y po 25zł za sztukę, straszne badziewie, to polskie klony rosyjskich IN-1, o wiele gorzej wykonane), niemniej to był wsad- gotowiec, wgrałem do NodeMCU i śmiga do dziś, choć w środku wygląda to jak spaghetti, wszystko lutowane na płytkach uniwersalnych i obudowa też taka sobie.

Ale stoi przy łóżku,  synchronizuje się przez NTP via Wi-Fi i cieszy oczy blaskiem jarzeniowych lamp.

Czyli jak to mówił Towarzysz Edward Gierek około 50 lat temu " Pomożecie?" odpowiedziano mu "Pomożemy!", chciałbym to wreszcie zrobić i mieć kolejny zegarek....uwielbiam różne czasomierze, mam to w ś.p. Wujka, brata Mamy....też miał takie zainteresowania, na początku lat 90-tych skomputeryzował księgowość choć nie był informatykiem, był człowiekiem urodzonym przed wojną, w latach 30 XX wieku.

- z tymi wszystkimi projektami to jest zawsze jeden problem.

- autor kompiluje to na którejś wersji Arduino, bibliotekach  i to mu działa.

- po 2 -3 latach zabieram się za ten projekt, nowsza a jak wersja Arduino i kicha, biblioteki wariują.

- nowsze Arduino jest bardziej "restrykcyjne" i nie przepuszcza błędów w tych bibliotekach.

- wniosek: spróbuj na innej, starszej wersji Arduino.

Edytowano przez 99teki

7 godzin temu, Kuba83 napisał:

Problem mam z biblioteką #include <DS3231.h>, wywala mi błąd przy kompilacji, związany z tym DS3231 rtc(SDA, SCL);

A niby co to miałoby robić?

W Arduino piny I2C są sprzętowo przyporządkowane na stałe i nie da się ich zmienić. Jeśli się uprzesz i koniecznie chcesz skorzystać z software'owego I2C (po co?) to masz do tego konstruktor:

DS3231(TwoWire & w);

A takiej funkcji jaką sobie wymarzyłeś po prostu nie ma. W programie powinno być pewnie po prostu:

DS3231 rtc;

Jeśli ta biblioteka nie pasuje - użyj RTClib, ale tam też takiego konstruktora nie ma.

@99teki jak widzisz nie ma to nic wspólnego z nowym/starym Arduino. A choćby było najstarsze to i tak wywołania nieistniejącej metody nie zaakceptuje, więc może zamiast udzielać dobrych rad ze szklanej kuli zacznij od czytania kodu bibliotek (jak widać szklana kula jest pewnie zepsuta).

Witam!

Dało się skompilować ten kod ale brakuje obsługi tego akurat konkretnego VFD RS-232, który jest odpowiednikiem  Wincor-Nixdorf BA63-1, tyle że nie ma obsługi cyrylicy(BA63-1 ma nawet podstawkę pod pamięć z zestawem znaków diakrytycznych- nawet polskich, były takie wersje).

Nad "odpaleniem" BA63-1 jak i VF60 kilka nocy posiedziałem i znalazłem bibliotekę do tych wyświetlaczy i ją tutaj wrzucam, może ktoś pomoże?

I manual do tego(trzeba zewrzeć zworkę JP3 w BA63-1, by wyłączyć parzystość, VF60 ma ją wyłączoną)

Jak używam konwertera UART-RS-232, to wyświetla się "Hello World" i to samo po rosyjsku na Nixdorfie, na Fujitsu VF60 tylko po angielsku, rosyjska czcionka to "krzaczki", czyli oba typy to prawie to samo, bynajmniej jeśli chodzi o protokół komunikacji.

Mam w sumie 6 sztuk tych VF60 i brak pomysłów, a szkoda, bo lampa VFD Futaba w nich jest ogromna i piękna, w BA63-1 jest dużo mniejsza.

Jeśli ktoś "rozgryzał" komunikację szeregową z wyświetlaczami VFD, które jeszcze kilka lat temu masowo były na stanowiskach kasowych w hipermarketach, a dziś kosztują w granicach 40-60zł, to proszę o pomoc.

Nie tylko w tym konkretnym sketchu ale i w każdym innym.

Pod ESP8266 NodeMCU v.3 ten wyświetlacz działa bez bibliotek i innych jaj, oczywiście zaprogramowałem MCU w Arduino IDE, tym najnowszym, co z tym fantem zrobić?

NixdorfVFD-master.zip BA63_Display_Operating_Manual_english.pdf

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.