Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Potrzebuję zrealizować zamknięcie systemu (Linux, Debian) za pomocą dodatkowego przycisku. Niestety nie mogę ingerować w przycisk na obudowie.

Jedyny port jaki mogę wykorzystać to USB - czy istnieje jakiś prosty sposób aby to zrealizować?

Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, ze muszę to wprowadzić masowo do wielu komputerów, więc byłoby idealnie aby projekt był szybki i relatywnie tani.

Z góry dziękują za Waszą kreatywność ;-)

Najtańsza płytka z jakimkolwiek mikrokontrolerem i usb serial (teraz chyba wemos d1 mini, ok. 15 pln z fakturą).

Po stronie debiana cokolwiek, co słucha na konkretnym ttyUSB i robi halt po otrzymaniu konkretnego polecenia (demon odpalany przez systemd).

Jakieś pół godziny na stworzenie prototypu, łącznie ze znalezieniem części w szufladzie...

Jak się postarasz to się zmieścisz w 20 PLN (bez obudowy).

Pasuje?

• Lubię! 2

Trzy dychy to nie problem, jak będzie drożej, a szybciej i łatwiej to też ok.

Dużo zabawy aby to uruchomić/zaprogramować na takim Pico np... 500 razy? 😉

Zyskam jakieś ewentualne możliwości na plus - np. więcej niż jeden przycisk?

Dzięki bardzo za dobre pomysły! 

(edytowany)

Piszesz program (bardzo prosty), robisz plik uf2 (znaczy on w sumie sam się robi), potem tylko podłaczyć pico, wcisnąć guzik na płytce (znaczy najpierw guzik a potem podłączyć) i wgrać jak na pendrajwa. Plik możesz wrzucić 500 razy, nie trzeba już do tego żadnego softu poza tym co masz w swoim Windowsie/Macu/Linuksie/Androidzie/Jajfonie (niepotrzebne skreślić)

Możesz zrobic emulację dowolnych klawiszy (np. multimedia).

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)
Przed chwilą, ethanak napisał:

znaczy najpierw guzik a potem podłączyć

Nowe Pico nie trzeba (albo po wyczyszczeniu pamięci), od razu jest w BOOTSEL. Inny stos USB. Nie testowałem, ale przykład klawiatury wygląda przyjemnie. Zamiast podłączać przewód USB, możesz zrobić sobie "korytko", żeby pady USB na plecach można było zewrzeć, ale w sumie to chyba na 5000 sztuk by już potrzeba.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 2
(edytowany)

Czyli jeszcze łatwiej - jedna czynność odpada 🙂

ATSD czy ten wynalazek z linku potrafi jednocześnie emulować hid i serial?

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
(edytowany)
robocopy "C:\Moj_program\ " "G:\ " "*.uf2" /nfl /ndl /njh /njs /np

Taki kod do pliku *.bat wrzucony do folderu i tylko enter dusisz (jak wyłączyć autoodtwarzanie, czy jak mu tam po podłączeniu pamięci masowej). Spacje na końcu muszą być. "G" to litera Pico - może być inna. Albo picotool, ale sterowniki trzeba instalować i w ogóle. W Pico jakby kod do RAMu wrzucić, to chyba bez obaw można skorzystać programowo z przycisku BOOTSEL.

Nie tyle skorzystać z przycisku, co przełaczyć w tryb loadera.

Gdzieś tam w czeluściach C API jest nawet przykład (skorzystałem, zastosowałem, działa).

(edytowany)
18 godzin temu, ethanak napisał:

Wada: nie zmieścisz się w 20 PLN, jakieś trzy dychy trza liczyć 😞

Najtańsze Pico w Farnelu. Kilka złotych razy 500 to już coś. Choć zawsze są z Chin płytki, tańsze droższe.

(edytowany)
17 godzin temu, PrezesMKS napisał:

Zyskam jakieś ewentualne możliwości na plus - np. więcej niż jeden przycisk?

Tyle ile chcesz, 26 bez kombinowania jednocześnie wciskanych. Power działa, choć zgodnie ze specyfikacją USB HID to jest klawisz dla Unixowych - na 7 nie che, na Androidzie (Ubuntu nie sprawdzałem jeszcze), działa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...