Skocz do zawartości

ESP-12F LED Drive 12V problem z doborem MOSFET'u

pbeo

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy post na forum i dodatkowo moje pierwsze kroki z Elektroniką wiec na wstępie proszę o wyrozumiałość :) przejdę do sedna sprawy: 
Chce sterować taśmą LED 12V przy pomocy ESP8266 sterując PWM. "Popełniłem" nawet prototyp który "połowicznie" działa - rezultat jest taki ze mimo ustawionego PWM w pełnym zakresie to LEDy świecą z jakaś 50% jasnością - przeprowadziłem kilka pomiarów i gdy sprawdzałem multimetrem napięcie gdy teśmy nie były podłączone miałem 12V gdy tylko podłączałem LEDy wówczas max ok. 7V. Zastosowałem MOSFET IRF510 (zapewne tu jest problem) dołączam schemat układu. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

PS. testowałem na kilku zasilaczach 12V 2A oraz 12V 3A

LEDDrive.jpg

Edytowano przez pbeo
Stylistyka

image.thumb.png.317cbd23c728068f06c41237638e10e5.png

Ja zwykle stosuję taki układ do sterowania MOSFET'ami... Przełączanie ich bezpośrednio z mikrokontrolera to dwa problemy:

a) mogą ograniczać maksymalne napięcie / prąd między drenem i źródłem

b) łatwo spalić mikrokontroler (bramka MOS działa jak kondensator i potrafi pobrać całkiem znaczny prąd)

Ew. możesz zastąpić tranzystor bipolarny układem dwóch tranzystorów, by wyjście było ponownie zgodne z sygnałem.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

A co myślicie o zastosowaniu IRL540 ? https://www.tme.eu/Document/4e4b825d493d39061873a75efe1158b6/irl540n.pdf tutaj widzę ze Vgs jest w przedziale 1-2V, rozumiem ze tutaj musiałbym zastosować rezystor miedzy ESP a Bramką MOSFETu ? Widziałem tez że często jest stosowany rezystor pomiędzy bramą a źródłem lecz nie bardzo rozumiem dlaczego.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Z pewnością ten IRL jest lepszym wyborem niz tranzystor z pierwszego postu. Rezystor stosuje się po to aby ograniczyć szpilki prądowe podczas sterowania, nie powinien on mieć zbyt dużej rezystancji kilkadziesiąt omów wystarczy. 

• Lubię! 1

Fajny MOSFET "logic" level to z zabezpieczonego TP4056, czy innych baterii Li-ion. Ze starych od Nokii w obudowie SO8 np. dwa MOSFETy połączone drenami (te z Nokii osobne nawet) w jednej obudowie. Większy prąd - dwa, albo mniejszy ładunek, pojemność bramki, jeden. Są na 20 V chyba. Przy 3,3 V gdzieś 45 miliomów.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.