_LM_ Napisano Kwiecień 7, 2023 Udostępnij Napisano Kwiecień 7, 2023 Tak jak w temacie, poszukuję kompilatora lub całego IDE ponieważ nie zawsze mam możliwość pracy na swoim komputerze. Oczywiście wygooglowanie frazy "portable c++ compiler" nie stanowi problemu, ale problemem może być ściągnięcie malware lub innego syfu. Jeśli ktoś ma sprawdzone źródło to będę wdzięczny.
matsobdev Kwiecień 7, 2023 Udostępnij Kwiecień 7, 2023 (edytowany) Na Windows takie coś. Jest problem z 7, ale rozwiązany będzie w następnej wersji, można samemu dokompilować trzy pliki aliasy i hula. na XP można nawet zrobić. Co do malware. Jest temat w issues. Można używać, można nie używać. Wolna droga. Generalnie tutaj cały zestaw na MinGW 64. To pierwsze GCC, jest też LLVM. Miesiąc temu na VirusTotal wszystko czyste, ponowiłem i jakieś Lumu zgłasza coś. Nie tylko w64devkit, inne też. Edytowano Kwiecień 7, 2023 przez matsobdev 1
_LM_ Kwiecień 7, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 7, 2023 1 godzinę temu, matsobdev napisał: ponowiłem i jakieś Lumu zgłasza coś. Nie tylko w64devkit, inne też. Czyli co? Próbować czy odpuścić ten pakiet?
matsobdev Kwiecień 7, 2023 Udostępnij Kwiecień 7, 2023 (edytowany) Generalnie fałszywy pozytyw. Czytałeś w issues tego pakietu akurat, odnośnie tych "wirusów"? To pomoże zdecydować. A jak nie, to już nie wiem co innego lepiej wyjaśni sprawę. Tutaj chyba nie ma "dobrego" wyboru. Chyba każdy pakiet coś czasem wywali na VT. Inne z tej zbiorczej strony też albo ten Lumu (tak jak dziś kilka pakietów, czy GCC czy LLVM), albo inne. LLVM też to samo - binarka dla Windowsa. Jak na początku roku to znalazłem, sprawdzałem VirusTotal od czasu do czasu. Różnie, zależy od dnia i godziny. Nie tylko binarki na Windowsa na czerwono. Czasem nic, czasem coś. Ja używam tego w64devkit'a. Lekki, tylko był mały zgrzyt na 7 - zamknięte problemy - zgłaszałem, rozwiązane (będzie w następnym wydaniu, choć można całość sobie skompilować albo trzy pliki tylko i podmienić w tym 1.18). Edytowano Kwiecień 7, 2023 przez matsobdev 1
xTAgz Kwiecień 7, 2023 Udostępnij Kwiecień 7, 2023 2 godziny temu, _LM_ napisał: Oczywiście wygooglowanie frazy "portable c++ compiler" nie stanowi problemu, ale problemem może być ściągnięcie malware lub innego syfu. VirusTotal-Wstawiasz plik czy tam linka czekasz, i widzisz czy wirus czy nie. Proste? 1
_LM_ Kwiecień 7, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 7, 2023 @xTAgz jakby to było proste i oczywiste to nie pisałbym niepotrzebnych postów. @matsobdev biorę się za lekturę, i testy
_LM_ Kwiecień 8, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 8, 2023 Uruchomiłem, teraz trochę zabawy z gvim, bo jakoś nie mogę załapać o co chodzi w tym edytorze
_LM_ Kwiecień 8, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 8, 2023 Nie wiem czy ja się w tym odnajdę, na pierwszy rzut oka bardzo surowe środowisko
matsobdev Kwiecień 8, 2023 Udostępnij Kwiecień 8, 2023 (edytowany) Notepad++ też się nada. Jest wtyczka co dodaje okno terminala, można dodać przycisk/kombinację dla kompilacji. Te pakiety mają swój terminal, to z niego też można z wiersza kompilować, bez potrzeby używania zmiennych środowiskowych albo zrobić skrypt, który w wygodny sposób skompiluje bez takiego terminala i mieszania w zmiennych środowiskowych. g++ albo clang to chyba wszystko co potrzeba. Edytowano Kwiecień 8, 2023 przez matsobdev
_LM_ Kwiecień 8, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 8, 2023 (edytowany) Póki co, same ustawienie tego diabelstwa stanowi problem, dokładnie aby w ogóle coś mogło zostać skompilowane. Jak to się uda to mogę z innymi rzeczami kombinować. Edytowano Kwiecień 8, 2023 przez _LM_
Popularny post FlyingDutch Kwiecień 11, 2023 Popularny post Udostępnij Kwiecień 11, 2023 Cześć, @_LM_ , a może warto sobie zrobić botowalnego pendrive'a z jakąś wersją live Linux'a. Tam możesz mieć kompilatorów do wyboru (także do kompilacji skrośnej na różne platformy). Pozdrawiam 3
_LM_ Kwiecień 11, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 11, 2023 Ogólnie liczyłem że będzie to nieco prostsze. Niestety nie udało mi się uruchomić w64devkit - a temat jest interesujący ale wymaga ode mnie więcej zaangażowania czasowego. Linux to dla mnie całkowicie nieznany system, widać trzeba nadrobić zaległości bo nie lubię działać po omacku.
matsobdev Kwiecień 11, 2023 Udostępnij Kwiecień 11, 2023 12 minut temu, _LM_ napisał: Niestety nie udało mi się uruchomić w64devkit Zacytuję "to niemożliwe". Są też gotowce z MinGW GCC jak CodeBlocks, już IDE. Zawsze na szybko zostaje: g++ program.cpp
_LM_ Kwiecień 11, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 11, 2023 @matsobdev uściślę, całość po wypakowaniu ruszyła, uruchomiłem też vima, ale już próba skompilowania jakiegokolwiek przykładu zakończyła się niepowodzeniem. Chyba brakło mi zacięcia do tego, ale to chwilowe więc z pewnością wrócę do tego pakietu i wątku.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »