Skocz do zawartości

Kompilator C++ portable

Pomocna odpowiedź

Napisano

Tak jak w temacie, poszukuję kompilatora lub całego IDE ponieważ nie zawsze mam możliwość pracy na swoim komputerze. Oczywiście wygooglowanie frazy "portable c++ compiler" nie stanowi problemu, ale problemem może być ściągnięcie malware lub innego syfu. Jeśli ktoś ma sprawdzone źródło to będę wdzięczny. 

(edytowany)

Na Windows takie coś.  Jest problem z 7, ale rozwiązany będzie w następnej wersji, można samemu dokompilować trzy pliki aliasy i hula. na XP można nawet zrobić. Co do malware. Jest temat w issues. Można używać, można nie używać. Wolna droga. Generalnie tutaj cały zestaw na MinGW 64. To pierwsze GCC, jest też LLVM.

Miesiąc temu na VirusTotal wszystko czyste, ponowiłem i jakieś Lumu zgłasza coś. Nie tylko w64devkit, inne też.

Edytowano przez matsobdev
  • Pomogłeś! 1
1 godzinę temu, matsobdev napisał:

ponowiłem i jakieś Lumu zgłasza coś. Nie tylko w64devkit, inne też.

Czyli co? Próbować czy odpuścić ten pakiet? 

(edytowany)

Generalnie fałszywy pozytyw. Czytałeś w issues tego pakietu akurat, odnośnie tych "wirusów"? To pomoże zdecydować. A jak nie, to już nie wiem co innego lepiej wyjaśni sprawę. Tutaj chyba nie ma "dobrego" wyboru. Chyba każdy pakiet coś czasem wywali na VT. Inne z tej zbiorczej strony też albo ten Lumu (tak jak dziś kilka pakietów, czy GCC czy LLVM), albo inne. LLVM też to samo - binarka dla Windowsa. Jak na początku roku to znalazłem, sprawdzałem VirusTotal od czasu do czasu. Różnie, zależy od dnia i godziny. Nie tylko binarki na Windowsa na czerwono. Czasem nic, czasem coś. Ja używam tego w64devkit'a. Lekki, tylko był mały zgrzyt na 7 - zamknięte problemy - zgłaszałem, rozwiązane (będzie w następnym wydaniu, choć można całość sobie skompilować albo trzy pliki tylko i podmienić w tym 1.18).

• Lubię! 1
2 godziny temu, _LM_ napisał:

Oczywiście wygooglowanie frazy "portable c++ compiler" nie stanowi problemu, ale problemem może być ściągnięcie malware lub innego syfu.

VirusTotal-Wstawiasz plik czy tam linka czekasz, i widzisz czy wirus czy nie. Proste?

• Lubię! 1
(edytowany)

Notepad++ też się nada. Jest wtyczka co dodaje okno terminala, można dodać przycisk/kombinację dla kompilacji. Te pakiety mają swój terminal, to z niego też można z wiersza kompilować, bez potrzeby używania zmiennych środowiskowych albo zrobić skrypt, który w wygodny sposób skompiluje bez takiego terminala i mieszania w zmiennych środowiskowych. g++ albo clang to chyba wszystko co potrzeba.

(edytowany)

Póki co, same ustawienie tego diabelstwa stanowi problem, dokładnie aby w ogóle coś mogło zostać skompilowane. Jak to się uda to mogę z innymi rzeczami kombinować. 

Edytowano przez _LM_

Ogólnie liczyłem że będzie to nieco prostsze. Niestety nie udało mi się uruchomić w64devkit - a temat jest interesujący ale wymaga ode mnie więcej zaangażowania czasowego. Linux to dla mnie całkowicie nieznany system, widać trzeba nadrobić zaległości bo nie lubię działać po omacku.

12 minut temu, _LM_ napisał:

Niestety nie udało mi się uruchomić w64devkit

Zacytuję "to niemożliwe". Są też gotowce z MinGW GCC jak CodeBlocks, już IDE. Zawsze na szybko zostaje:

g++ program.cpp

@matsobdev uściślę, całość po wypakowaniu ruszyła, uruchomiłem też vima, ale już próba skompilowania jakiegokolwiek przykładu zakończyła się niepowodzeniem. Chyba brakło mi zacięcia do tego, ale to chwilowe więc z pewnością wrócę do tego pakietu i wątku.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...