Skocz do zawartości

Zasilanie 5 diod LED z pinu PWM ESP32

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jak w temacie, mam ESP32 i chciałbym pinem 22 sterować jasnością świecenia LEDów stosując PWM. Jaki tranzystor NPN w obudowie SOT23 powinienem do tego zadania wybrać oraz jaki rezystor? Diody mają wspólną katodę.

Obecnie mam Tranzystor BC846 podłączony przez 2k rezystor, i stosując PWM diody reagują na zmiany wartości ale przy okazji cały czas losowo migoczą i nie wiem czemu.

(edytowany)
13 godzin temu, Bullseye napisał:

Jaki tranzystor NPN w obudowie SOT23 powinienem do tego zadania wybrać oraz jaki rezystor? Diody mają wspólną katodę.

Ale dlaczego NPN? Nie lepiej MOSFET'a? Np. BSS138? Znacznie mniejsze straty energii...

13 godzin temu, Bullseye napisał:

Obecnie mam Tranzystor BC846 podłączony przez 2k rezystor, i stosując PWM diody reagują na zmiany wartości ale przy okazji cały czas losowo migoczą i nie wiem czemu.

Może zbierają jakiś szum / zakłócenia? Albo aktywujesz I2C w ESP, które ma SCL na pinie 22... Powodów może być wiele, a bez dokładniejszych informacji (schemat, zdjęcie itp.) możesz iść po odpowiedź do wróżki, bo u nas nikt nie ma takich zdolności 😞 

Edytowano przez H1M4W4R1
(edytowany)
36 minut temu, ethanak napisał:

Rozumiem że ów czysty kod jest tajny? Schemat też?

Nie, ale jak juz musisz znac:

Zarowno ten:

void setup() {
  pinMode(22, OUTPUT);
}
void loop() {
  digitalWrite(22, HIGH);
}

jak i ten migaja:

void setup() {
}
void loop() {
}

Edytowano przez Bullseye

Bo czekam na resztę.

Poza tym wolę zawsze zapytać o pozornie trywialne i oczywiste rzeczy - to co tutaj widziałem jako "trywialne" i "oczywiste" czasami było tematem na co najmniej pracę doktorską z parapsychologii 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...