Skocz do zawartości

Repeater dla ws2812

Pomocna odpowiedź

Takimi że jak w sterowniku głównym coś namieszam to miało to być widoczne na listwie głównej. Nie wiem co jest trudnego w zrozumieniu że sygnał po drugiej stronie ma wyglądać identycznie z wejściowym. 

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Nie wiem co jest trudnego w zrozumieniu że sygnał po drugiej stronie ma wyglądać identycznie z wejściowym. 

Identycznie znaczy że pomyliłeś czerwony z zielonym czy identycznie że się stałe czasowe nie zgadzają? To jednak spora różnica... nie wiem co trudnego jest w jej zrozumieniu 😉 

Na przykład, w czasie jak portowałem bibliotekę do sterowania ws2812 od kolegi @Elvis i przystosowywałem ją do współpracy z DMA, występowały błędy typu losowego rozświetlania się pikseli (czyli moje błędy wysyłaniem danych po dma). Teraz już mam to zrobione jak się należy i problemu niema. Kurde, chyba się zbyt zakręciłem ogólnie. Jak już wspominałem, będę budował następną lampę ale w oparciu o esp więc bieżący temat można zamknąć. Z esp idf to za pewne będzie inna zabawa.  

• Lubię! 1

Nie wiem jak z idf, ale pod Arduino jest NeoPixelBus. Wiem, że robienie własnych bibliotek to świetna zabawa, ale nie do końca rozumiem chęci wyważania otwartych  drzwi w projekcie, który trzeba zrobić na wczoraj...

Jak się zorientowałem na esp32 jest RMT i dla idf example dla ws2812 od nich, natomiast od strony programowej pewnie neopixel bo na tej bibliotece pracuje pierwsza wersja tej lampy.

Ten NeoPixelBus w sumie też fajny jak patrzę, i do SPI można podpiąć DMA. Potrzebuję tam jeszcze LCD lub OLED więc spi będzie mi potrzebne. Dobra muszę rozeznać temat, bo to jest mnóstwo informacji jak na początek nauki rtos.

Ja lubię NeoPixelBus bo taki sam kod piszę na AVR, ESP8266 i ESP32 - zmiana jednej linijki w programie. Ostatnio pisałem coś na 8266 (też na szybko), niechcący ujarałem pin D2 i po  chwili miałem to na Nano. Żaden tam skomplikowany sterownik, ale miałem jeden dzień na zrobienie 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...