Skocz do zawartości

Repeater dla ws2812

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Zanim zacznę wyważać otwarte drzwi (tj: samodzielnie zacznę coś kombinować) pytanie z serii "ktokolwiek widział...". Poszukuję urządzenia które będzie potrafiło przetworzyć sygnał ze wyjścia sterownika głównego i roześle mi ten sygnał do innych podobnych urządzeń. Komunikacja bez znaczenia WiFi, BT, NRF24. Najlepiej jakby było w formie DIY 😉 temat gorący - potrzebne na wczoraj.

Edytowano przez _LM_

DMX? Jest coś takiego jak DMX Over WiFi, ale nie próbowałem. Normalnie obsługuje 512 urządzeń (2 x 256). Standard dla urządzeń oświetleniowych (teatr, dyskoteka i tym podobne). Jeśli chodzi o protokół to jest bardzo prosty - podobny do WS.

Raczej coś co prześle ten sygnał 1:1 to co będzie na wejściu magicznej skrzynki ma się pojawić na wyjsciu innych skrzynek. A sygnał ws ma 800kHz więc zdaję sobie sprawę z tego że to nie jest taka prosta sprawa. 

DMX przekazuje ośmiobitowe komunikaty a nie pojedyncze bity. Może 800kHz nie wyciągnie - ale na całym świecie się tego używa. Zarówno do regulacji natężęnia czy koloru światła, jak i do napędów typu Cyberlight.

BTW z ciekawości - po co Ci regulacja oświetlenia z dokładnością do 2 µs?

Wczoraj mi to przyszło do głowy: mam prototyp lampy na ws2812b - 144led i na biurku tego nie zasilę bo niema z czego. Natomiast za plecami jest już porządny zasilacz który spokojnie taką ilość obsłuży. Więc pierwsza myśl to przesłać to radiem abym nie musiał zbyt często przenosić kontrolera testowego, to jest na wczoraj. No a dzisiaj pomyślałem że fajnie by było mieć takie urządzonko zp którego mógłbym sterować łańcuchami z jednego miejsca - to na przyszłość, jeśli nikt czegoś takiego nie opracował do tej pory.

2 minuty temu, _LM_ napisał:

jeśli nikt czegoś takiego nie opracował do tej pory.

Gdzieś w okolicach lat 80-tych (o ile pamiętam, wtedy już były te ustrojstwa, nie wiem kiedy powstały). Ja tego używałem w latach 1995-2005 mniej więcej.

Google w odpowiedzi na "DMX over WiFi" zwraca parę stron, z fafnastoma sklepami włącznie.

• Lubię! 1

A tu wstępna działająca wersja którą musiałem już oddać na testy. No "klient" domaga się nowych funkcji a tej lampy chwilowo oddać nie chce 🙂

IMG_20230421_205524.thumb.jpg.b03806b02d51ed0bcec13b38f785f0d4.jpgIMG_20230421_205445.thumb.jpg.13d356dee02a7e63e2ad03553e550b56.jpg

• Lubię! 1
(edytowany)

Lampka rgb na długie czasy ekspozycji zdjęć, technicznie nic szczególnego. W następnej wersji mam zamiar zrobić połączenie z tabletem i dedykowaną aplikację gdyż za pomocą enkodera strasznie trzeba się nakręcić aby poustawiać kolorki. 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Przy okazji ten projekt zmotywował mnie do nauczenia się obsługi esp32 ze względu na wbudowany moduł BLE i opcję sprzętowego sterowania diodami adresowalnymi. Pomysłów na rozwój projektu jest sporo, zobaczymy jak to wyjdzie

@BlackJack może źle to opisałem, chodziło o urządzenie które prześle sygnał 1:1 łącznie z ewentualnymi błędami. To było takie zapotrzebowanie "na już" do testów. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...