Skocz do zawartości

Ładowarka do telefonu jako zasilanie LM386 i brumienie

Saalin

Pomocna odpowiedź

Zbudowałem prosty wzmacniacz do gitary w oparciu o LM386, coś jak w http://www.runoffgroove.com/littlegem.html z drobnymi zmianami. Podpięty do baterii 6LR61 działa zgodnie z oczekiwaniami, ale wiadomo, że każda bateria kiedyś się kończy, więc postanowiłem przerzucić się ładowarkę do telefonu, ale brumienie/piszczenie jest tak duże, że nie słychać prawie nic poza nim. 

1. Czy da się z tym coś zrobić?
2. Czy jest to związane z zasilaniem sieciowym czy konstrukcją ładowarki, tzn. że jest to zasilacz impulsowy, a nie transformatorowy? 
3. Czy taka sytuacja mogłaby wystąpić, gdybym użył zasilacza laboratoryjnego czy można je traktować jak źródło porównywalne z baterią?

Ładowarka jak sama nazwa wskazuje służy do ładowania. Niektóre śwuetnie sprawdzają się jako zasilacze 5V, a niektóre w ogóle nie chcą podać zasilania...

Spróbuj jakiegoś uczciwego zasilania.

19 minut temu, matsobdev napisał:

Tam i tak chcą 9 V, więc może zasilacz 12 V i stabilizator na 9. Co do samego zasilacza, różnie może się zachowywać pod różnym obciążeniem. Za duże źle, za małe też nie dobrze.

Nie ma co się bardzo przywiązywać do tamtego schematu, nota katalogowa LM386 mówi o supply voltage 4-12V.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A nie mozesz testowo wziąć zasilania z kompa z usb?

Poza tym tego typu układy z reguły pracują na bateriach czy akumulatorkach... właśnie po to, aby pozbyć się zakłóceń z zasilania.

13 minut temu, ethanak napisał:

A nie mozesz testowo wziąć zasilania z kompa z usb?

O, właśnie takiej sugestii potrzebowałem. Działa znacznie lepiej, ale gorzej niż na baterii. Jest przy tym bardzo cichy, ale przy takim zasilaniu to moc wyjściowa jest mniejsza niż 200mW. Spróbuję podziałać z przetwornicą MT3608, jak przyjdzie mi przesyłka.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.