Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Dnia 3.04.2024 o 16:26, ethanak napisał:

4 MB to tyle masz flasha, a 3MB to ustawiona maksymalna wielkość kodu. A że przypadkiem masz też 4 MB PSRAM... to umówmy się że to przypadek. Mój WROVER ma na przykład 8 MB PSRAM i 16 MB flasha... i jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

SPI jest na flashu (bo jak inaczej?). Przecież zawartość PSRAM ginie po wyłączeniu zasilania więc jak sobie wybrażasz przechowywanie danych?

Aha, nie "coś w rodzaju" partycji tylko partycje. Nie rozumiem skąd te cośwtymrodzaje... na dysku w kompie też masz różne partycje, prawda?

Chyba wreszcie jako tako to sobie poukładałem.

Piszę o module ESP32-CAM AI Thinker (dwa rdzenie 240 MHz):

RAM - pamięć wewnętrzna ulotna (wykorzystywana przez program m. in. do przechowywania danych) 320 KB

Flash - pamięć zewnętrzna nieulotna (tu ląduje program) 4 MB

PSRAM (Pseudo Static RAM) - pamięć zewnętrzna ulotna (pamięć dynamiczna z wewnętrzną logiką odświeżającą więc z zewnątrz może być traktowana jak pamięć statyczna SRAM, może być wykorzystywana przez program, np. jako bufor dla zdjęcia) 2 MB

W praktyce mogę wykorzystać każdą z tych trzech pamięci do swoich celów (a przynajmniej jej część).

Tak na marginesie tematu, to chyba ostatecznie zdecyduję się pisanie dla ESP32 w C używając VSC z Platform IO. Chyba najbardziej mi odpowiada. Nie mogę natomiast dojść do ładu z żadnym SDK dla Pico, na razie za głupi jestem, ale uczę się i próbuję, więc kto wie? W przypadku Pico jako tako radzę sobie tylko z ArduinoIDE, ale ani to wygodne, ani nie pozwala wykorzystać wszystkich możliwości.

Z kilkoma uwagami:

Pamięci RAM jest w rzeczywistości więcej, 320k to tyle ile mozesz wykorzystać.

Pamięci FLASH może być więcej, ale tylko 4 MB dla aplikacji.

Pamięci PSRAM też może być więcej, ale bezpośrednio można użyć tylko 4 MB.

1 minutę temu, ethanak napisał:

Z kilkoma uwagami:

Pamięci RAM jest w rzeczywistości więcej, 320k to tyle ile mozesz wykorzystać.

Pamięci FLASH może być więcej, ale tylko 4 MB dla aplikacji.

Pamięci PSRAM też może być więcej, ale bezpośrednio można użyć tylko 4 MB.

W sensie, to co podałem, to wielkości możliwe do wykorzystania przez użytkownika, natomiast "nadwyżki" wykorzystuje system?

W przypadku RAM raczej odwrotnie - system bierze ok. 200k, Ty masz do dyspozycji co zostanie.

W pozostałych przypadkach (flash, psram) jest inaczej - ogólnie bezpośrednio możesz wykorzystać 4 MB (tyle ESP potrafi zmapować). Żeby dobrać się do reszty trzeba użyć funkcji typu "odczytaj/zapisz sektor". System w ogóle nie używa psram, flash to w praktyce tylko non-volatile i aplikacja.

Flash powyżej 4 MB można wykorzystać np. na filesystem.

3 godziny temu, ethanak napisał:

W przypadku RAM raczej odwrotnie - system bierze ok. 200k, Ty masz do dyspozycji co zostanie.

To tłumaczy, dlaczego jedne źródła podają 520 MB RAM, a inne 320 MB.

27 minut temu, Santiago napisał:

@Szern mam zamiar zrobić to samo. Ale muszę się wiele nauczyć, pod koniec roku może 'wystartuję' . Pewnie pomożesz 

Pewnie, że pomogę, jeśli będę potrafił 🙂

• 3 tygodnie później...
2 godziny temu, matsobdev napisał:

W kwestii czujników: coś takiego. Przynajmniej łatwo zamknąć i uszczelnić w gotowej obudowie. Na ile to działa, nie mam pojęcia.

Dzięki, wygląda interesująco, wypróbuję.

• 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)

Ja bym postawił na takie albo takie przewody. Przewody typu "tęcza", 40 sztuk za 5-6 zł, bez żadnych oznaczeń AWG to loteria. Sprawdź magnesem. Moje, kupione kiedyś i gdzieś magnes przyciąga. I przewód i złącze. Zużywam je, nie ma tego dużo, ale wyświetlacz podłączony, nic nie robione i nie działa na drugi dzień. Wymiana przewodów i jest ok. Karta pamięci, tutaj już przewody przylutowałem, podobnie. To już wziąłem, zdjąłem osłonki z przewodów, docisnąłem zakucie żyły w konektorach i działa. Dosłownie jak się rusza izolacją, to linka też w fabrycznym zarobieniu się rusza.

Też już chyba w tym wątku było wspomniane. Jak widać, chyba jesteś szczęśliwym posiadaczem zaciskarki tulejek, to złącza ARK o rastrze 2,54 mm też kupisz.

Edytowano przez matsobdev
29 minut temu, matsobdev napisał:

Ja bym postawił na takie albo takie przewody. Przewody typu "tęcza", 40 sztuk za 5-6 zł, bez żadnych oznaczeń AWG to loteria.

Powiem Tobie, że użytkuję już trzecią paczkę kabelków justPi (wszystkie z Botlandu) i dotąd żadnych problemów z nimi nie miałem. Mam podpięty wyświetlacz do starego Pi i od ponad dwóch lat go używam. Odpinam, przenoszę, znowu zapinam. Żadnych kłopotów. Sporo majstrowałem na płytkach stykowych - również żadnych problemów, poza normalnymi, jak to na takich płytkach. Ale pewnie masz rację, ja nie mam doświadczenia.

Jak odróżnić przyzwoite przewody (AWG?) od innych? Porównując to z tym trudno mi dostrzec różnicę. Mam kierować się wyłącznie ceną?

Zaciskarkę faktycznie pokochałem, używam jej do każdego końca dowolnego kabla czy trzeba czy nie trzeba. 😄

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...