Skocz do zawartości

Czujnik światła z przekaźnikiem na czym go zrobić.

Robak2303

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry.

Chciałbym wykonać projekt czujnika światła  z przekaźnikiem półprzewodnikowym. Założenie jest takie

by po delikatnym oświetleniu czujnika przekaźnik dał jeden impuls, nie ciągłe zwarcie, na styki innego urządzenia. Prąd to kilka miliamper.

Zasilanie bateryjne. Istotna jest tu szybkość działania układu.

Moje pytanie jest takie, na czym zbudować taki układ? Czy zastosować moduł z fototranzystorem czy fotorezystorem?

Czy z elementów dyskretnych czy na np Arduino lub czymś innym. 

Poprosiłbym o pomoc w tym temacie.

Dziękuje.

@Robak2303 witam na forum 🙂 Jeśli to jakiś hobbystyczna, pojedyncza realizacja to możesz zrealizować to w dowolny sposób - nawet na Arduino, chociaż będzie to zdecydowanie nadmiarowe do tego projektu. Jeśli nie chcesz iść w kierunku mikrokontrolerów to tutaj chyba uzyskasz pożądany efekt za pomocą komparatora i NE555. Fotorezystor w układzie dzielnika napięcia do komparatora, sygnał z komparatora wyzwala określony impuls generowany przez NE555. Dalej temat zależy już od tego jaki przekaźnik wybierzesz.

Dziękuję za odpowiedź.

Niestety w temacie projektowania od zera jestem zielony, znam kostkę NE555, lecz robiłem kiedyś dosyć proste układy na niej. To hobbystyczny

projekt. Natomiast nie wiem jak połączyć te układy w całość aby działały, dlatego pierwsze co pomyślałem to gotowe moduły na Arduino. Lecz jak można

zbudować to za pomocą układów NE555 to będzie super, jednak poproszę o pomoc w narysowaniu schematu do tego układu.

@Robak2303 jeśli masz Arduino i potrafisz zbudować taki układ to działaj po prostu z tym co masz. Jeśli chcesz iść w stronę analogowych rozwiązań to zacznij od lektury tych artykułów:

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.