Skocz do zawartości

Co uszkodziłem w Arduino? :(

cordex

Pomocna odpowiedź

Podczas składania układu gdy chciałem podłączyć drugą mase do arduino omsknęła mi się ręka na 5V. Z komputera wydał się dźwięk podłączenia urządzenia. I od tamtej pory komputer nie może znaleźć portu arduino. Aczkolwiek arduino wydaje się po za tym sprawne miga diodą reaguje na przycisk reset.

IMG_20230730_005058977.thumb.jpg.f92e9e3a5b167f30ad7789ac1bcc1d8b.jpg

• Lubię! 1

Wygląda na oryginalne, więc sprawdziłbym czy ATMega (ta mała przy USB) się grzeje... jeżeli nie to musiało się odjaniepawlić coś zdecydowanie nietypowego... Teoretycznie płytka jest zabezpieczona przed takimi akcjami, ale nie zawsze zabezpieczenia dają radę... 

Ogólnie zrób test palca po komponentach, by znaleźć ten, który się nagrzewa (powinieneś zdecydowanie to poczuć, gdyż powinien mieć 50-60*C+). Jak nie czujesz co się grzeje to może port w komputerze oberwał? To rzadkie, ale nie niemożliwe...

• Lubię! 1

Jak podłączam pod USB to nic się nie grzeje i wbudowana dioda świeci jakby na wpół. Natomiast gdy podepnę pod zasilacz dioda się rozświetla i bardzo grzeje się Mega oraz trochę słabiej ATMega.

• Lubię! 1

1 godzinę temu, cordex napisał:

Jak podłączam pod USB to nic się nie grzeje i wbudowana dioda świeci jakby na wpół. Natomiast gdy podepnę pod zasilacz dioda się rozświetla i bardzo grzeje się Mega oraz trochę słabiej ATMega.

Główny mikrokontroler się grzeje? To sugeruje, że padła przetwornica/regulator 12V->5V... A używanie tego w takim stanie to nie jest zbyt dobry pomysł. Zwłaszcza pod zasilaczem... Obstawiam, że już raczej tego nie uratujesz... Zwłaszcza jak grzeją się oba mikrokontrolery... Można próbować, ale szansa na to jest niczym na wygraną w loterii, chyba że ktoś inny ma pomysł co mogło jeszcze paść, ale zwarcie do masy/zasilania na linii 5V to zazwyczaj padające układy zasilania.

Nauka na przyszłość: odłączać zasilanie podczas przeróbek 😉 [ja już się tego nauczyłem]

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 30.07.2023 o 14:08, H1M4W4R1 napisał:

Nauka na przyszłość: odłączać zasilanie podczas przeróbek 😉 [ja już się tego nauczyłem]

Ostatnio wymieniałem w jednym urządzeniu avr Mega88 w obudowie tqfp.

Nie zauważyłem że urządzenie jest cały czas pod napięciem. Najpierw wylutowałem hotairem starego procka, wyczyściłem pady plecionką a potem wlutowałem grotem nowego.

Wszystko działa. Przereklamowane to odłączanie zasilania 😉

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.