Skocz do zawartości

Ściemniacz LED

omeniq

Pomocna odpowiedź

Cześć! Przychodzę z zapytaniem o ściemniacz LED. Kupiłem takie małe ustrojstwo do przyciemniania diód led (paski led) i mam zagwostkę dlaczego to nie działa tak jak bym chciał.

na Urządzeniu jest napisane zasilanie 5-24V - gdy podpinam zasilanie 9V (bateria) to na wyjściu z tego urządzenia jest napięcie które mogę regulować pilotem dodanym do tego urządzenia. Problem pojawia się gdy podpinam 12V (prostownik samochodowy) to na wyjściu z tego urządzenia jest brak napięcia.

Urządzenie:

image.thumb.png.4011698a73edb18cf2ffaa60ba9f50cc.png

podłączone pod baterie 9V (trochę rozładowana) na wyjściu jest napięcie 6.91

image.thumb.png.b649db1e70030b833d82df80965f0737.png

po naciśnięciu na pilocie zmianę jasności napięcie spada:

image.thumb.png.af6e5de9cf77f68fdf469fad562c4fa8.png

Napięcie z prostownika:

image.thumb.png.58ef4fcbb9e58ed9d50187af776a1e97.png

Napięcie na wyjściu za modułem 

image.thumb.png.3face8e7453ea5253b2b372bb24a76c3.png

To samo chciałem osiągnąć podpinając pod 12V ale niestety na wyjściu jest 0V. Dlaczego skoro ten moduł niby obsługuje do 24V? Czy ten moduł tego nie ogarnia czy coś robię źle? Z góry dzięki za jakąś wskazówkę!

PS. właśnie zrobiłem dodatkowy test i połączyłem szeregowo dwie baterie 9V i uzyskałem około 16V i działa! Także chyba tylko z tym prostownikiem nie działa to poprawnie 😕

Edytowano przez omeniq

@omeniq bateria 9 V ma bardzo małą wydajność prądową, więc nie nadaje się do zasilania takich układów. Niektóre sterowniki mogą też działać dopiero "po obciążeniu", czyli gdy są podłączone do nich diody. Po trzecie, jeśli ten sterownik ściemnia diody za pomocą PWM to możesz mieć problemy z zarejestrowaniem tego sygnału za pomocą takiego najtańszego miernika.

1 godzinę temu, omeniq napisał:

chyba tylko z tym prostownikiem nie działa to poprawnie

Nic dziwnego - prostownik tylko prostuje prąd, ale go nie wygładza - czyli 100 razy na sekundę układ chciałby się uruchomić ale za chwilę dostaje zero na zasilaniu. Do zasilania układu potrzebne jest napięcie stałe, a nie tętniące.

• Pomogłeś! 1

1 minutę temu, ethanak napisał:

Nic dziwnego - prostownik tylko prostuje prąd, ale go nie wygładza - czyli 100 razy na sekundę układ chciałby się uruchomić ale za chwilę dostaje zero na zasilaniu. Do zasilania układu potrzebne jest napięcie stałe, a nie tętniące.

Super! Wszytko jasne 🙂 Bardzo dziękuje za wyjaśnienie!

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.