Skocz do zawartości

Ładowarka USB z kilkoma wymogami

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Hej

Trochę z innej beczki, ale może ktoś ma sprawdzony temat i podpowie. Korzystam na wyjazdach z wieloportowych ładowarek USB. Każdy 1cm² jest na wagę złota w moim stylu pakowania. Obecnie mam takie dwie ładowarki, z czego czarna wystrzeliła z hukiem niedawno, a biała jest już mocno pożółkła i parząco gorąca podczas ładowania 2/3 urządzeń na raz, więc jej dni też są zapewne policzone.

chargers.thumb.jpg.85e091dff40edc7e5733dfc6be2f00ad.jpg

Szukam nowego modelu, ale mam kilka wymogów i póki co moje przeszukiwanie sieci daje słabe wyniki, stąd ten post.

Nowa ładowarka powinna mieć:

• 3 gniazda USB A (w ostateczności 2, ale zdarza się, że potrzeba ładowania 2 telefonów i aparatu na raz, między wyjściami, więc czas jest istotny i lepiej wszystko na raz; 4 to już szkoda miejsca, nie było nigdy takiej potrzeby)
  • przynajmniej 2 z nich w standardzie QC3.0 (i tu główny zonk, większość modeli ma 1 port QC3.0 i pozostałe zwykłe, 5V/500mA co może i dobre dla baterii, ale nie jak liczy się czas - przykład)
  • przy ładowaniu wszystkimi portami na raz nadal ładowanie powinno lecieć pełnią mocy (wiele ładowarek chwali się mocą, a drobnym drukiem jest info, że to całkowita moc, więc czas drastycznie się wydłuża przy wpięciu kolejnych odbiorników)
  • nie interesują mnie gniazda USB C (może za dekadę, na razie totalnie nieużyteczne)
  • im mniejsza tym lepiej (wiadomo, moc nie bierze się znikąd, a potem się grzeje, jak te moje powyżej)
  • nie za miliony monet 😉

Najbliżej, co udało mi się znaleźć, to taka, ale niestety, zamiast trzeciego portu A, ma właśnie port C, którego nie wykorzystam (oznaczałoby potrzebę osobnego przewodu, a to kolejna rzecz do plecaka, bez sensu totalnie).

I w sumie przy okazji, szukam również podwójnej ładowarki samochodowej, koniecznie 2x QC3.0.

Edytowano przez Marooned
(edytowany)

Sprawdź kanał Dekompozytor: ma tam testy ładowarek, samochodowych chyba również. Może coś da się znaleźć. No i też przewód musi być odpowiedni. Byle jaki przewodnik, duży spadek napięcia, będzie ładowarka w telefonie ostrożnie z prądem się obchodzić. Jest też GaN. Za kilkanaście złotych bym nie spodziewał się cudów.

Edytowano przez matsobdev
(edytowany)

Przewody oczywiście muszą być sensowne, ale to niezależny temat i ogarnięty.

Sprawdziłem ten kanał, w swoich testach nie ma żadnej 3 portowej z QC3.0 na przynajmniej dwóch.

Jeśli chodzi o samochodową, to być może znalazłem.

Edytowano przez Marooned
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...