cordex Napisano Październik 13, 2023 Udostępnij Napisano Październik 13, 2023 Witam jakiś czas temu postanowiłem zrobić automatyczną podlewaczkę do roślin, która miała by podlewać 5 kwiatów z jednego zbiornika. Cały układ i oprogramowanie działa poprawnie i daje napięcie do pomp (sprawdziłem to). Lecz niestety pompy nie chcą działać. Lecz gdy podłączam pompę do 4 akumulatorków bezpośrednio lub do usb w komputerze pompa już działa. Proszę o podpowiedź co może być nie tak Układ zasilam baterią 9v dla arduino resztę układu zasilam 4 akumulatorkami Ni-MH AA 2600mAh od GreenCell jeden ma 1,2V połączone są szeregowo wiec 1,2*4= 4,8V. Tutaj są pompy, które zamówiłem https://www.amazon.pl/gp/product/B07PNDTVS2/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o05_s00?ie=UTF8&psc=1 Spis elementów układu https://botland.com.pl/module/wnet_wishlist/wishlist?token=4e81e3217440b750d50616b1f74c70a0 Dołączam schemat mojego układu o ile się nie pomyliłem (nie ma doświadczania w robieniu schematów) oraz kilka zdjęć z rzeczywistości Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Październik 13, 2023 Udostępnij Październik 13, 2023 Zamiast pompy wepnij miernik w trybie pomiaru natężenia. Znając życie rezystor na bramce tranzystora jest za duży i zbyt mocno ogranicza prąd sterujący 😉 Jeżeli mnie oczy nie mylą widzę tam rezystory 10kR... Maksymalne wzmocnienie BC337 to 630. Przez rezystor 10k przy napięciu 5V popłynie prąd 5V/10kR = 0.5mA. 0.5mA * 630 = 315mA. MAKSYMALNIE. Przy typowym wzmocnieniu ~250 daje to już 115mA. Praktycznie minimalną wartość natężenia dla Twojej pompy. Teraz zakładam, że tranzystory to chińczyki i mają wzmocnienia rzędu 100 i już zdecydowanie brakuje natężenia dla pompy. Punkt pierwszy: zweryfikuj prąd, który przepływa przez tranzystor zastępując pompę amperomierzem. Punkt drugi: dodaj diody zabezpieczające pompy przed indukowaniem szpilek napięciowych, bo w kilka chwil usmażysz wszystko podłączone do zasilania pomp (lub układ będzie się chętnie resetować). I schemat to tragedia... 😄 Mając dobry schemat łatwiej zauważyć 90% usterek/problemów. Tutaj mała ściąga jak tworzyć czytelne schematy 😉 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »