Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #5 - czujniki analogowe

Pomocna odpowiedź

Dnia 1.11.2020 o 08:46, Treker napisał:

@bartek3d1 witam na forum 🙂 Informacje na temat podłączania układów do komparatora oraz na temat sprzężenia zwrotnego były opisane w tej części kursu: Kurs elektroniki II – #2 – komparatory napięcia. Czy zapoznałeś się z nią najpierw?

Masz racje jest tam coś o tym dziękuje chyba przegapiłem 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

W opisie układu z fotorezystorem jest niespójność: w tekście jest 'Zbudowaliśmy więc prostą lampkę, która włącza się samoczynnie po zmroku!' a podpisy pod obrazkami takie:

'Fotorezystor oświetlony – dioda świeci' i 'Fotorezystor zasłonięty – dioda nie świeci' - odwrotnie do tekstu kursu. Układu jeszcze nie zbudowałem więc nie wiem jak jest poprawnie. 

• Lubię! 2

@Raccoon tak podpisy pod obrazkiem są poprawne więc składając układ i testując będzie działał jak na obrazkach. Wyszła z tego jednak lampka dzienna, ale możesz popróbować zmodyfikować układ aby wyszła lampka nocna. Dziękujemy za zgłoszenie, poprawimy w kursie 🙂 

• Lubię! 1

Witam, wydaję mi się, że w artykule jest drobna pomyłka. W przykładzie z fotorezystorem na końcu jest uwaga, że dioda włączy się samoczynnie po zmroku, podczas gdy działanie układu jest odwrotne, dioda zapala się gdy na fotorezystor pada światło. Żeby uzyskać opisany efekt należałoby zamienić miejscami fotorezystor z rezystorem R3.

• Lubię! 2

Mam pytanie natury praktycznej:

Jaką moc pobierają te przykładowe układy w stanie spoczynku? Jak je wyliczyć?

Zsumowałem rezystory 1 do 3 (bez rezystora diody i feedbacku bo nie działa gdy dioda jest zgaszona) i dodałem 47kΩ termistora. U2/R = 6.52 / 100,000 = 0.00042 W

Czy to poprawna kalkulacja?

@EagleEye wejścia pobierają znikomy prąd więc to pomińmy, są to jakieś nA, sam układ jednak pobiera z 5 mA co jest już sporo. Pomijalny pobór prądu przez wejścia sprawia że dla wariantu bez sprzężenia możesz śmiało złożyć rezystory, potencjometr i termistor w jeden rezystor (dla wersji ze sprzężeniem rezystor albo wędrują na masę, albo na coś podobnego do zasilania i też możesz go włączyć, ma jednak na tyle duży opór że wiele nie wnosi w rezystancję zastępczą).

Rw = (1k+5k+1k) || (56k+47k) = 6,6k - widać tu większy udział gałęzi z mniejszym oporem.

U = 6V, Rw = 6,6k, no powiedzmy 6k to mamy tu 1mA

Łącznie pobór 1mA + 5mA = 6mA

P = 6*6 mW

11 godzin temu, EagleEye napisał:

feedbacku bo nie działa

No właśnie działa 😉 ale jest pomijalnie mały.

Pomimo dodania poboru prądu układu to i tak nasze obliczenia się różnią, z czego to wynika?

• Pomogłeś! 1

4 godziny temu, Gieneq napisał:

Pomimo dodania poboru prądu układu to i tak nasze obliczenia się różnią, z czego to wynika?

Yyyy, bo schrzanilem w momencie doboru wzoru, psze Pana?

A tak poważnie to fajnie to zebrałeś i wyliczyłeś. Dzięki.

Edytowano przez EagleEye
  • Lubię! 1

Czy mógłbym prosić aby ktoś rzucił nieco "światła" (😉) na rodzaje fototranzystorów? Przeglądam różne opcje i są takie z:

• filtrem IR
  • filtrem światła dziennego

Intuicyjnie jak czytam filtr IR to rozumiem, że taki fototranzystor nie jest czuły na podczerwień. Ale jak próbuję coś w tym temacie znaleźć w necie, to już nie jestem taki pewny.. Podobnie z filtrem światła dziennego - element reaguje na takie światło wtedy, czy właśnie nie?

I jak w praktyce będzie się różnił fototranzystor o maksymalnej czułości dla fali 570 a np 940? Znalazłem jakąś skalę przełożenia długości na kolor(?), ale ciężko mi to w praktyce zrozumieć na jakimś prostym przykładzie..

@g0raj To może idąc od tyłu:

9 godzin temu, g0raj napisał:

I jak w praktyce będzie się różnił fototranzystor o maksymalnej czułości dla fali 570 a np 940?

Mając tranzystor na 940 nm, jak będziesz świecił na niego diodą IR 570nm to praktycznie nie będzie reagował. Niedawno testowałem tkai układ i napięcie na rezystorze kolektora zmieniło sie jedynie o kilka mV.

Im nadajnik IR będzie miał bliższą długość fali do tej na którą zaprojektowany jest fototranzystor tym fototranzystor lepiej będzie reagował.

9 godzin temu, g0raj napisał:
  • filtrem IR
  • filtrem światła dziennego

Filtr światła dziennego to soczewka, która wygląda jakby nie przepuszczała światła - czarna nieprzezroczysta. Bez tego fototranzystor wrażliwy jest na światło - na soczewkę padnie trochę światła dziennego i już masz spore zaburzenia.

Filtr IR - możliwe że tyczy się fototranzystorów czułych na konkretną długość fali, są też takie które reagują na szeroki zakres długości fal, więc pewnie nie mają takich filtrów.