Skocz do zawartości

Sterowniki ARDUINO UNO R4 WIFI i BPI:UNO32

uniwel

Pomocna odpowiedź

dzień dobry , zaczynam pracę   z arduino , i na samym początku mam zasadniczy problem . Nie  mogę zainstalować sterowników do płytek ARDUINO UNO R4 WIFI i druga "bananaPi "  BPI:UNO32. w menedzerze  urzadzeń  mam urządzenie "tiny usb cdc? ( to dla unoR4) , lub "usb serial" ( dla bpi:uno32) , i nie mogę znaleźć sterowników. system win 7 64b/ultimate. Instalowałem visuino , arduino IDE 1.8 i wszędzie to samo. gdzie popełniam bład.Walczę z tym juz kilkanaście dni , szukałem bezpośrednio sterowników do tych płytek i .....nic. może ktoś pomóc> wcześniej siedziałem na atmelach i roznych "eclipsach" i nie było takich problemów , a tu na samym początku człowiekowi sie odechciewa. może ktoś pomóc?Tylko proszę nie pisać że musze przeinstalowac system bo to nie do przyjęcia , za dużo innych programów

Uhm... Windows powinien mieć w standardzie sterowniki do TinyUSB... Jedyne czego może nie być to sterowniki do CH340G, które jest na UNO32... https://sparks.gogo.co.nz/ch340.html, ale też powinny być.

Płytki w Arduino IDE są obsługiwane przez port COM, a nie po USB. Jeżeli Windows nie wyrzuca błędu sterownika/urządzenia i urządzenie się enumeruje, to najprawdopodobniej możesz je wybrać w ustawieniach środowiska.

Kolejna kwestia to konieczność wgrania odpowiedniej biblioteki dla UNO32 w Arduino IDE. Instrukcja jest na wiki producenta: https://wiki.banana-pi.org/How_to_use_with_Arduino_IDE. Oczywiście po tym wszystkim musisz wybrać odpowiedni port, rodzaj i ustawienia płytki na którą wgrywasz 😉

(Linux = OSX) >> Windows.

Na Windows 7 to pewnie będzie podobnie jak z Pico - CDC. Odsyłam tutaj do prześledzenia - przynajmniej może być przydatny szablon do modyfikacji innego, jeśli ten nie zadziała. Możliwe, że VID i PID do zmiany będzie, chyba, że ręcznie da się wybrać. Nie chcę załączać zmodyfikowanego sterownika, licencje, prawa autorskie itd - ale jest tam gotowiec 😛 Sam plik *.inf wystarczy. Można też spróbować Zadig do instalacji sterownika.

7-emka jest już po prostu stara...

Edytowano przez matsobdev

19 minut temu, matsobdev napisał:

7-emka jest już po prostu stara...

To po prostu Windows. Na pingwinie wszystko śmiga bez instalacji sterowników 😉 (Czasem może jakiś package trzeba pobrać wpisując jedną komendę w terminalu)

19 minut temu, matsobdev napisał:

Na Windows 7 to pewnie będzie podobnie jak z Pico - CDC.

Będzie dokładnie (pomijając różnice VendorID etc.) jak z Pico - CDC, bo oba używają tinyUSB. Z tym, że na mojej 10 sterowniki były zaimplementowane, a 7 jest już tak przestarzała, że nawet iso nie mam do testów...

Edytowano przez H1M4W4R1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Stos USB po stronie urządzenia nie ma znaczenia tutaj. RP2040 na CherryUSB działa tak samo jak i 32U4 (na tym, na czym działa). Klasa urządzenia USB ma znaczenie - to "komunikacyjne" CDC.

Kiedyś na studiach z kumplem instalowaliśmy u niego Ubuntu, a że tylko miałem z Canonicala wytłoczki i brak internetu, to było względnie stare Ubuntu - nic nie działało jak powinno. A weź kiedyś akcelerację w nVidii. U kumpla na LiveCD integra GeForce zaskoczyła sama, a u mnie, trzeba było instalować. Albo musiałem też usypianie WiFi wyłączyć, bo rwało cały czas.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.