Skocz do zawartości

ESP8266 - problem z wgrywaniem kodu

Piotrekrek

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam problem z esp8266, podłączyłem esp przez adapter usb do programowania. Mój problem jest taki że przez port szeregowy za pomocą komend at jest komunikacja między modułem a komputerem ale jak próbuję wgrać jakikolwiek kod przez arduino ide wywala mi taki komunikat.

. Variables and constants in RAM (global, static), used 28072 / 80192 bytes (35%)
║   SEGMENT  BYTES    DESCRIPTION
╠══ DATA     1496     initialized variables
╠══ RODATA   920      constants       
╚══ BSS      25656    zeroed variables
. Instruction RAM (IRAM_ATTR, ICACHE_RAM_ATTR), used 59747 / 65536 bytes (91%)
╠══ ICACHE   32768    reserved space for flash instruction cache
╚══ IRAM     26979    code in IRAM    
. Code in flash (default, ICACHE_FLASH_ATTR), used 235588 / 1048576 bytes (22%)
╚══ IROM     235588   code in flash   

Dzięki za pomoc. 

W jaki sposób to chcesz wgrać? Bo komunikat oznacza "skompilował się prawidłowo, ale nikt nie chciał tego wgrać".

A przy okazji - na górze nad okienkiem do wpisywania posta masz taki guzik "wstaw kod". Mógłbyś następnym razem sprawdzić do czego służy?

esptool.py v3.0
Serial port COM2
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____....._____

A fatal esptool.py error occurred: Failed to connect to ESP8266: Invalid head of packet (0x00)

Dzięki za radę ethanak odnośnie "wstaw kod" nie zauważyłem, podczas przesyłania jakiejkolwiek linijki kodu pokazuje mi jeszcze taki błąd komunikacji

Są różne płytki z ESP8266, niektóre wystarczy podłączyć do PC, wykryje port COM, taki się wybiera w Arduino, np. COM2, kliknąć wgraj, a czasami podłącza się przez osobny konwerter USB-UART, np. na COM2, ale trzeba płytkę ręcznie zresetować w tryb wgrywania wsadu i dopiero wtedy kliknąć "wgraj".

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kaczakat możesz mi napisać jak ją zresetować ręcznie, ewentualnie czy jest oznaczenie płytek esp które pozwoli wgrywać program bez resetowania. Mam konwerter z przełącznikiem program-uart ale i w jednym i w drugim położeniu jest to samo.

Dzięki LM za informację, będę próbował. Jeżeli możesz mi polecić coś pewniejszego i łatwiejszego dla początkującego w arduino to będę wdzięczny.

Zamysł jest odczyt temperatury, wilgotności i poziomu wody w zbiorniku w przyczepie kempingowej. Program do odczytu temp i wilgotności już napisałem wraz z wyświetlaniem na lcd. Teraz chciałem dodać moduł esp żeby rozszerzyć możliwości programu o odczyt na smartfonie. 

Na początek i zapoznanie się z tymi modułami lepiej kupić node mcu https://botland.com.pl/moduly-wifi-esp8266/8241-modul-wifi-esp8266-nodemcu-v3-5904422300630.html?cd=18298825138&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw7oeqBhBwEiwALyHLM2XhOGSkqZIHwdtzSWfPslPHMSRf2IutHUA2Wsx--HN9pFKFCFRBFRoCl0EQAvD_BwE (sorki za długi link ale z telefonu piszę) w praktyce to ten sam układ soc esp8266. Z node mcu niema problemu z programowaniem oraz ma więcej gpio wprowadzonych. W późniejszym czasie jak załapiesz o co w tym chodzi to poradzisz sobie również z esp01

3 godziny temu, Piotrekrek napisał:

konwerter z przełącznikiem program-uart ale i w jednym i w drugim położeniu jest to samo.

Położenia tego przełącznika nie można zmieniać ot tak sobie, w dowolnej chwili.

Sekwencja czynności powinna być następująca:

1. Wkładamy ESP-01 do programatora (pamiętać o właściwym położeniu).

2. Ustawiamy przełącznik w położenie PROG.

3. Dopiero teraz wtykamy całość do gniazda USB komputera.

4. W Arduino IDE, w zakładce Narzędzia, w pozycji Reset Method wybieramy "no dtr (aka ck)".

5. Kompilujemy i wgrywamy program.

Jeśli się uda, to wyciągamy programator z gniazda USB, zmieniamy położenie przełącznika i wtykamy z powrotem do USB.

Ponieważ na tej przystawce nie ma przycisku Reset, to  położenie przełącznika UART-PROG zmieniamy przy odłączonym zasilaniu.

Skoro w Arduino IDE widoczny jest port szeregowy, to zapewne są prawidłowo wgrane sterowniki dla układu CH340.

• Lubię! 2

To bardzo dobra podstawka/konwerter i powinieneś tym zaprogramować zgodnie z instrukcją @jand. Można na niej dolutować kabelek do gnd, albo nawet przycisk i resetować zwierając pin RST do GND bez wyciągania modułu z portu USB. 

Bezproblemowe płytki ESP8266 na początek to WEMOS MINI i NODE MCU, mają też więcej pinów i większą pamięć flash do dyspozycji od ESP-01.

49 minut temu, kaczakat napisał:

To bardzo dobra podstawka/konwerter

Tak dobra że trzeba procedury aby byle esp zaprogramować. Node podłączasz i działa, tak samo powinno być w tym przypadku 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.