Skocz do zawartości

CH32V003 - Test i recenzja

Pomocna odpowiedź

57 minut temu, DeadGeneratio napisał:

Niedługo będę go zamawiał z ciekawości ale bawi mnie trochę cena na aliexpress, gdzie za samą płytkę wychodzi 11 zł, a za zestaw z programatorem już 28.

Bo programator ma sporo mocniejszy MCU na pokładzie niż sama płytka 😉 Uprzedzam: łatwo go uceglić (ale da się odceglić, więc nie jest źle).

Sam CH32V003 w hurcie to koszt jakichś 10 centów w najtańszej wersji 😄  W sam raz w miejsca, gdzie nie chcesz wkładać czegoś droższego, bo może to zeżreć kwas czy sprzęt może "wybuchnąć" (aka. mcu steruje przetwornicą wysokiego napięcia itp.)

• 2 tygodnie później...
(edytowany)

Myślę, że możesz dodać do recenzji temat przywracania zbrickowanego programatora, z zapałem kliknąłem aktualizację oprogramowania mając go wpiętego do płytki. W przypadku gdy w menadżerze urządzeń widnieje on jako nieznane urządzenie to dobrze. Jak pojawia się w jakikolwiek inny sposób to należy odinstalować urządzenie wraz z sterownikiem. W tym momencie gdy programator jest przygotowany w taki sposób należy odpiąć go od laptopa i znaleźć w folderze z IDE WCH-Link Utility. W moim przypadku ścieżka dostępu wygląda tak: Dysk D -> MounRiver -> MSR_Community -> ExTool -> SWDTool -> WCH-LinkUtility.exe. Nie musiałem go uruchamiać na uprawnieniach administratora. Gdy pojawi się główne okno programu wpinamy programator, powinien zostać wykryty w dolnej części programu w miejscu gdzie u mnie pokazało poprawne wgranie softu:

image.thumb.png.3325df4744f73d8458cce996d5b5d63e.png

Klikamy drugą opcję od góry od lewej strony o nazwie Connect WCH-Link zostawiając takie ustawienia jak są, i program powinien automatycznie wykryć brak oprogramowania. W dolnej części pojawi się pasek postępu, a po ukończonym wgrywaniu wyświetli stosowny komunikat.

Edit: myślę, że za szybko szampana otworzyłem, co prawda z płytki zgasła mrugająca niebieska dioda zagłady, ale IDE nie wykrywa jeszcze programatora.

Edit2: po instalacji sterowników z MounRiver -> MRS_Community -> LinkDrv -> WCHLink -> DRVSETUP64 -> DRVSETUP64.exe w menadżerze urządzeń widoczny jest poprawnie jak przed ucegleniem jednak IDE ma dalej problem. Nawiązuje połączenie ale krzyczy o statusie Read-Protect.

image.thumb.png.04d1c8c2446c19df27813791cba2a862.pngimage.thumb.png.fddd38e42eb10bf2799d14ccea192ff4.png

Open On-Chip Debugger 0.11.0+dev-02415-gfad123a16-dirty (2023-09-22-10:36)
Licensed under GNU GPL v2
For bug reports, read
	http://openocd.org/doc/doxygen/bugs.html
Info : only one transport option; autoselect 'sdi'
Warn : Transport "sdi" was already selected
Ready for Remote Connections
Started by GNU MCU Eclipse
Info : Listening on port 6666 for tcl connections
Info : Listening on port 4444 for telnet connections
Info : WCH-LinkE  mode:RV version 2.11 
Info : wlink_init ok
Info : clock speed 6000 kHz
Info : [wch_riscv.cpu.0] datacount=2 progbufsize=8
Info : [wch_riscv.cpu.0] Examined RISC-V core; found 1 harts
Info : [wch_riscv.cpu.0]  XLEN=32, misa=0x40901105
[wch_riscv.cpu.0] Target successfully examined.
Info : starting gdb server for wch_riscv.cpu.0 on 3333
Info : Listening on port 3333 for gdb connections
Info : accepting 'gdb' connection on tcp/3333
Info : device id = 0x683aabcd
Info : flash size = 64kbytes
Warn : Prefer GDB command "target extended-remote :3333" instead of "target remote :3333"
Error: Read-Protect Status Currently Enabled
Error: failed erasing sectors 0 to 6
Error: flash_erase returned -4
Info : dropped 'gdb' connection

Edit3: okej, okazuje się, że w domyśle jest ochrona, którą należy wyłączyć. Należy wejść w strzałkę i kliknąć raz na trzecią ikonkę. Po wszystkim program się wgrywa oraz działa.

image.thumb.png.754d8f954f3bdaa7b1717bdf31769783.png

Edytowano przez DeadGeneratio
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...