Skocz do zawartości

Pomiar prądu + czujnik poziomu cieczy

Pomocna odpowiedź

27 minut temu, Krisk napisał:

Ta aplikacja Telegram, podana przez @nebraska wysyła powiadomienia w przypadku wysłania zapytania- tak zrozumiałem z opisu- chyba, że się mylę.

Dopiero obczajam ta apke ale wydaje mi się że sam możesz sobie tak ustawić kod że po jakimś zdarzeniu wyśle ci info... choć nie wiem czy to działa w tle...🤔

(edytowany)
52 minuty temu, Krisk napisał:

Ta aplikacja Telegram, podana przez @nebraska wysyła powiadomienia w przypadku wysłania zapytania- tak zrozumiałem z opisu- chyba, że się mylę.

Ta aplikacja może wysyłać również Powiadomienia jak również możesz odpytywać o stan z czujników np temp

Ja mam tak u siebie odpytuje sobie czujniki temp i jakie mają napięcie baterii, a dodatkowo jak przekroczy dany próg i będzie rozładowana bateria to wysyła Powiadomienie na tela. Możesz również do powiadomienia dodawać emotionki tam jest full możliwość i wszystko za darmo. Duży plus, że nie masz żadnych limitów do powiadomień.

Screenshot_2023-12-13-23-03-12-155_org.telegram.messenger.jpg

Edytowano przez nebraska
  • Lubię! 1
3 minuty temu, farmaceuta napisał:

Dzięki @nebraska że wspomniałeś o tej apce...już raz coś takiego potrzebowałem ale znalezdz nie mogłem a pisaniem HTML to masakra jakaś...🤔 nic tam dla mnie nie było domyślne 😜

Na pewno będziesz Pan zadowolony 😁

Korzystam z niej 3 lata pilnuje mi całej chaty różne DIY w oparciu o ESP Powiadomienia.

• Lubię! 1
(edytowany)

Hej,

Zainstalowałem Telegram wg podanego tutorialu, działa:)

Dołożyłem najprostszą komendę do sterowania dodatkową diodą, więc mogę powiedzieć, że nawet dla początkującego jak ja, nie jest to trudne.

Ale jak zmodyfikować program, aby sczytać stan - np pływaka?

Ktoś podpowie?

Dodałem zestaw komend analogicznych do text /state jak poniżej.

Jednak za każdym razem gdy w Telegram wpisuję /plywak otrzymuję odpowiedź PLYWAK OFF, niezależnie od stanu pływaka.

Pływak podłączyłem pod pin D10 oraz GND.

if (text == "/state") {
      if (digitalRead(ledPin)){
        bot.sendMessage(chat_id, "LED is ON", "");
      }
      else{
        bot.sendMessage(chat_id, "LED is OFF", "");
        }
      }
    if (text == "/plywak") {
      if (digitalRead(D10) == HIGH){
        bot.sendMessage(chat_id, "PLYWAK ON", "");
      }
      else{
        bot.sendMessage(chat_id, "PLYWAK OFF", "");
        }
      }
    }
  }

Edytowano przez Krisk

Kurka nie rozumiem tego ESP... Wiem, że tam PINY jakoś inaczej działają- ale nie umiem znaleźć odpowiedzi jak. Problem w tym przypadku jest taki, że po prostu ESP nie widzi stanu 1 czy 0 od pływaka. Taka sama konfiguracja działa pod UNO, a jak skonfigurować ESP, aby np PIN D2 działał jako PIN wejścia?

w Setup jest   pinMode(D2, INPUT)

pinMode(D2, INPUT)

a w Loop

void loop() {
  if (digitalRead(D2) == LOW)

i to nie działa.

Tożsamy program na UNO- działa (wtedy usuwam przedrostek "D" od PINów).

void setup() {
  pinMode(D11, OUTPUT); //dioda
  pinMode(D2, INPUT); //Pływak

}

void loop() {
  if (digitalRead(D2) == LOW) { //Pływak załączony
    digitalWrite(D11, LOW); //Stan OK - dioda
  } else {
    digitalWrite(D11, HIGH); 
  }
}

Jesteś leniem. Masz wg rozpiski którą podałem, oraz @jand podał rozwinięcie z którego jasno wynika że D2 odpowiada GPIO4. My to tak sobie dla fanu tutaj wklejamy, po co patrzeć i myśleć.

• Lubię! 1
1 minutę temu, _LM_ napisał:

Jesteś leniem. Masz wg rozpiski którą podałem, oraz @jand podał rozwinięcie z którego jasno wynika że D2 odpowiada GPIO4. My to tak sobie dla fanu tutaj wklejamy, po co patrzeć i myśleć.

Taa leniem... może po prostu nie rozumiem... Dopiero co się uczę... Może dla was jest to proste- ja błądzę...

Czyli co- w programie zamiast D2 powinienem napisać GPIO4- to nie działa- jest błąd kompilowania. Poza tym ten schemat nie odpowiada temu układowi pinów co mój ESP...

(edytowany)

W razie wątpliwości w to co napisałem powyżej

wemos-d1-r2-pinout.thumb.jpg.c6f65f08a41673629dfc19b86e6eb578.jpg

Niestety na niekompatybilności opisów arduinowo/chińskich nic nie poradzę. 

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...