Skocz do zawartości

Regulator a stabilizator napięcia, w zastosowaniu do zasilania uC

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym w praktyce będzie różnić się zastosowanie regulatora (LP2950) od stabilizatora napięć (L7805) przy zasilaniu mikrokontrolera ?

W swoim układzie zastosowałem ten pierwszy... i ku wielkiemu zdziwieniu odkryłem że moje napięcie ma niewiele wspólnego ze stabilnymi 5V których oczekiwałem... Zmienia się w zależności od podpiętego obciążenia, waha się w granicach 2 Volt i pali niewinne atmegi 😉

Znalazłem opis na wikipedii, coś mi się wydaje że rozumiem ale chciałbym się w tym jeszcze utwierdzić.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Karol

Dziwi mnie to co opowiadasz, używam tegoż samego stabilizatora i nie mam z nim żadnych problemów. Może zasilasz ze zbyt wysokiego napięcia i ten scalak tego nie wytrzymuje.

To w końcu stabilizatora czy regulatora ? 🙂 Bo się pogubiłem... ja wykorzystałem lp2950- regulator. Wg. tego co wyczytałem regulator a stabilizator to dwa odrębne układy.

Też je z sobą utożsamiałem, prawdę mówiąc.

Układ zasilany był z zasilacza 10V 600mA i generowało mi z tego ok 2V w podłączeniu do mojego układu (atmega8, akcelerometr mma1200D i kilka diodek), nieco ponad 2V w podłączeniu do samego leda, i niespełna 10V w podłączeniu do samego rezystorka 2k.

Z 2 prawa Kirchhoffa wydawałoby się że powinno być tam 5V niezależnie od obciażenia, zgadza się ?

Co lepsze, dla sprawdzenia czy problem nie leży w sofcie, zaprogramowałem attiny2313 na miganie diodką (_delay_ w pętli for). I tu opad mojej szczęki osiągnął maksimum 😉 Zasilanie przez 10V, 600mA -> lp2950 skutkowało miganiem diody ze zmieniającą się częstotliwością, a z zasilacza 5,34V 180mA ciągłą pracą diody.

Z pewnością, w przypadku takiej magii problem leży w jakimś kretyniźmie z mojej strony 😉 Wrzucam mój schemat, może komuś rzuci się w oczy jakaś nieprawidłowość:

Problem mogą powodować ledy, LP2950 ma wydajność prądową ok. 100 mA a jak widzę nie masz wstawionych rezystorów ograniczających prąd LED-ów.

Więc kiedy się świecą w sumie mogą pociągnąć więcej niż maksymalna wydajność regulatora.

Stosuj rezystory ograniczające prąd; w szereg z diodą daj rezystor i zamień regulator na np. 7805.

• Lubię! 1

U mnie przy zasilaniu z 2 akumulatorków li-pol i poborze prądu nie większym niż 60mA ten stabilizator robi się bardzo ciepły. U ciebie przy napięciu 10V i poborze prądu pewnie znacznie większym niż u mnie, ten mały stabilizatorek po prostu się pewnie wyłącza, choć nie pamiętam czy ma jakieś zabezpieczenie, albo po prostu się uszkadza. Bardzo możliwe, że w tej chwili on jest już uszkodzony.

• Lubię! 1

diody i akcelerometr który na samym starcie próbował elektryzować jedną płytkę w ramach self testu...

U mnie obie wersje 2950 (3V i 5V) zachowywały się identycznie (to samo napięcie, minimalnie różny prąd), przy czym w ogóle się nie grzały. Może faktycznie zostały przeciążone.

Sprawdzę 7805 i wepnę rezystory.

Dzięki za pomoc 🙂

1.Schemat bez wartości części nadaje się tylko do kosza.

2.Diody bez rezystorów to rzeczywiście zły pomysł (o ile to nie power ledy to spalisz je)

3.Przeczytaj "application hints" z dokumentacji LP2950. Dowiesz się tam jakie kondensatory powinieneś używać, a przy jakich układ będzie oscylował. Ty zbudowałeś oscylator, a nie regulator napięcia.

• Lubię! 1

Poprawiłem schemat zgodnie z Waszymi zaleceniami. Do układu dodałem przełącznik pozwalający zresetować mikrokontroler, oraz przełącznik między źródłami mierzonego sygnału- akcelerometr / potencjometr.

Czy macie jakieś rady w stosunku do nowego schematu ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...