Skocz do zawartości

SUPLA i ESP8266- jak to zrobić?

Kuba83

Pomocna odpowiedź

Witam!

Przeszukując Allegro, zakupiłem dwa moduły przekaźników, po 8 sztuk na każdej płytce, sterowanie stanem niskim.

Mam chyba z 7 płytek NodeMCU i Wemos D1 Mini, mam taki plan, by wgrać Suplę na ESP8266 i zrobić sobie wyłącznik urządzeń 230V , razem będzie 500W, oświetlenie i zbędne urządzenia) .

Niestety nie mogę "ogarnąć" tego, by w aplikacji SUPLA na Androida pokazały się, możliwe do sterowania, przekaźniki.

Po prostu mam pusty ekran, to samo w przeglądarce Chrome pod Windows 11, nie wiem jak przypisać choć kilka przekaźników do ESP8266.

A może SUPLA nie jest dobrym pomysłem?

Mimo wszystko bym chciał też do całości podpiąć potem falownik PV SOLIS i na koniec pompę ciepła Panasonic.

Jeśli ktoś zna inne rozwiązania, to proszę o pomoc.

Nie będę sam pisał kodu, bo nie umiem tego za bardzo, potrzebne mi rozwiązania gotowe, bazujące na chmurze IoT.

Proszę o pomoc.

Edytowano przez Kuba83

Supla rozwiązanie ok do takich rozwiązań.

Chyba że chcesz budować system automatyki domowej to słabo na supli ale do włączania wyłączania itp spoko.

Napisz jaki soft załadowałeś jak zrozumiałem na nodeMCU.

Pokaż jakieś zrzuty ekranu.

5 minut temu, Kuba83 napisał:

Niestety nie mogę "ogarnąć" tego, by w aplikacji SUPLA na Androida pokazały się, możliwe do sterowania, przekaźniki.

Po prostu mam pusty ekran, to samo w przeglądarce Chrome pod Windows 11, nie wiem jak przypisać choć kilka przekaźników do ESP8266.

W końcu pojawiły się te przekaźniki czy nie ?

Logują się lokalnie na node MCU ustawiłeś ilości i działanie przekaźników ?

Również na supla.org ustawiłeś przekaźniki ?

Korzystałeś z tego: https://gui-generic-builder.supla.io/

19 minut temu, Daro1003 napisał:

Supla rozwiązanie ok do takich rozwiązań.

Chyba że chcesz budować system automatyki domowej to słabo na supli ale do włączania wyłączania itp spoko.

Napisz jaki soft załadowałeś jak zrozumiałem na nodeMCU.

Pokaż jakieś zrzuty ekranu.

W końcu pojawiły się te przekaźniki czy nie ?

Logują się lokalnie na node MCU ustawiłeś ilości i działanie przekaźników ?

Również na supla.org ustawiłeś przekaźniki ?

Korzystałeś z tego: https://gui-generic-builder.supla.io/

Witam!

Korzystałem z linku, generowałem wsad do ESP, ale coś to nie trybi, muszę jeszcze popróbować.
Nie wiem, ile mogę przypisać pinów GPIO dla przekaźników.

Muszę to jeszcze raz spróbować.,

Przekaźniki jeśli są przypisane do GPIO i aktywne w na supla.org powinny być widoczne to że mogą działać nie poprawnie bo nie wszystkie GPIO należy wykorzystać to już inna kwestia.

A jeśli zalogujesz się na supla.org to możesz zmieniać stan przekaźnika ?

Edytowano przez Daro1003

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Hasło ustala się przy pierwszym otwarciu ustawień i z automatu jest jakieś ustalone chyba admin admin jak się przeoczy to przy pierwszym logowaniu to później jest zonk czasem wygrywałem suple drugi raz w takim wypadku. 
Gdzien jest podane hasło początkowe na forum supla ale zanim znalazłem szybciej załadowałem sofy. 

Witam!

Przypisałem GPIO w liczbie 8, bo taka jest płytka przekaźników.

Niestety , choć ESP jest przypisane do konta Supla i widoczne, to nie ma żadnych opcji w aplikacji, w ustawieniach mojego routera Fritz Box 3490 jest płytka, po przejściu do jej adresu IP pokazuje się strona konfiguracji.

Coś nie działa jak powinno i tyle.

Nie mam pod ręką żadnego laptopa, za to stacjonarny PC mam podłączony po LAN.

Chyba za głupi jestem....może jest inne oprogramowanie Smart Home, które jest mniej upierdliwe w konfiguracji?

(edytowany)
18 minut temu, Daro1003 napisał:

W apce klikasz na kanały ? 
A jak wyglada to na koncie supli ? Dasz screen 

Moim zdaniem supla jest najłatwiejsza.

Witam!

Oto i zrzuty ekranu

Zrzut ekranu 2023-12-31 002815.png

Zrzut ekranu 2023-12-31 002846.png

Zrzut ekranu 2023-12-31 003008.png

Zrzut ekranu 2023-12-31 003041.png

Zrzut ekranu 2023-12-31 003050.png

Edytowano przez Kuba83
  • Lubię! 1

9 godzin temu, Kuba83 napisał:

Witam!

Oto i zrzuty ekranu

Zrzut ekranu 2023-12-31 002815.png

Zrzut ekranu 2023-12-31 002846.png

Zrzut ekranu 2023-12-31 003008.png

Zrzut ekranu 2023-12-31 003041.png

Zrzut ekranu 2023-12-31 003050.png

Teraz z aplikacji musisz wejść w cloud, potem klikasz na to Twoje urządzenie esp8266… i tam ustawiasz wszystkie kanały pod funkcje które mają pełnić. Każdemu przekaźnikowi musisz przypisać funkcję(brama, furtka, światło…), a także inne parametry. Podobnie z czujnikami, termometrami, licznikami czy co tam jeszcze ustawiłeś w konfiguracji GG.

W cloud niema przekaźników bo na urządzeniu nie są ustawione.

Wchodzisz w ustawienia urządzenia czyli na 192.168.4.1 Ustawienia -> Przekaźniki -> podajesz ilość przekaźników i przypisujesz każdemu GPIO.

Jeśli podasz ilość przekaźników a nie przypiszesz GPIO to dalej się nie pojawią.

A wrzuć soft w załącznik który ładujesz, spróbuję wrzucić na node MCU i sprawdzę u siebie.

Edytowano przez Daro1003

Witam!

Udało się w inny sposób....jednak ESP8266 to chińczyki i różnie się mogą zachowywać.

Po prostu wgrałem firmware do ESP8266, nie jako NodeMCU a jako "Generic ESP8266"

Po tym wszystkim pokazały się opcje przekaźników w aplikacji.

Co ciekawe, dla SUPLA NordVPN czy inna podsieć, nie stanowią problemu, da się normalnie sterować,

A jak to wygląda, gdybym podpiął do ESP na przykład czujniki DS18B20, BME280 czy DHT22.....bym miał w aplikacji odczyt temperatury czy innych warunków pogodowych?

Mam też 4 moduły SONOFF Basic, tam był Ewelink, chyba w środku siedzi ESP8266, jak to przeprogramować?

Potrzebny mi konwerter FTDI na 3,3V, czy jest więcej dłubaniny?

Supla jest bazą urządzeń Smart Home, które produkuje ZAMEL z Pszczyny, może i bym zrobił całą automatykę na Supli.

Jak na razie mam pomysł, by przy pomocy ESP8266 i Supla, sterować oświetleniem starego, leżącego 20m dalej, domu, albo załączać ogrzewanie jednego pomieszczenia tamże(oczywiście przez stycznik/SSR)

A dlaczego niby Supla nie nadaje się do automatyki domowej?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.